Manjine mogu u Policijsku akademiju i bez testova - Volim Podgoricu

Manjine mogu u Policijsku akademiju i bez testova

Direktor Policijske akademije Boban Šaranović nezakonito je primio 12 polaznika koji  tokom septembarske provjere znanja i psihofizičkih sposobnosti nijesu ispunili standarde.

Većina njih pripadnici su manjinskih naroda, a Šaranović je odluku o prijemu kandidata  potpisao dok je  bio vršilac dužnosti.  Ministar prosvjete Damir Šehović ga je 27. novembra  imenovao za direktora PA.

Šaranović je “Vijestima” juče rekao da su kandidati koji nijesu položili prijemni ispit primljeni u skladu sa članom 79 Ustava Crne Gore i komunikacione strategije za  upis.  “Ciljevi te komunikacione strategije su, između ostalog, da bude srazmjerna regionalna, nacionalna i zastupljenost polova”, kazao je Šaranović.

On je dodao: “Između ostalog primili smo i  Roma,  prvi put u crnogorskoj policiji, mislim da je primljena i  Hrvatica. Ispoštovani su Komunikaciona strategija, Zakon o ljudskim i manjinskim pravima i Ustav”.

Psihičke testove, prema informacijama “Vijesti” nije prošlo petoro kandidata, od čega dvoje iz Podgorice, po jedan iz Danilovgrada, Plava i Herceg Novog.

Test opšteg znanja nijesu položili jedna Pljevljanka, Podgoričanin i Bjelopoljac.

Fizičku provjeru nijesu prošli Podgoričanin i Ulcinjanka, koja je odustala. Kandidati koji nijesu prošli test opteg znanja ili fizičke spremnosti, nijesu ni polagali druge testove…

Testove nije polagao ni Tuzanin, čija dokumnetacija je bila nepotpuna, a na specijalističkom ljekarskom pregledu  uslove nije zadovoljio jedan Plavljanin, piše na spisku naknadno primljenih kandidata u koji su “Vijesti” imale uvid.

Sagovornici  tvrde da je Šaranović za sve njih potpisao odluku o  prijemu, jer mu je, navodno obećano da će zauzvrat biti imenovan za šefa PA. On nije odgovorio na to pitanje upućeno mailom.

Šaranović je kazao da nijesu primljeni svi sa spiska dostavljeng “Vijestima, kao i da oni koji padnu  godinu imaju pravo da nastave školovanje sljedeće godine. Na pitanje  da li ovakav odabir znači da će ljudi koji nijesu prošli psihičku provjeru uskoro dužiti i oružje, kazao je da se “tako radilo i ranijih godina”.

Šaranović je potvrdio da je ove godine primljeno 24 kandidata više od broja raspisanog oglasom, kao što je to objavila partija bivšegministra policije Gorana Danilovića.

On je objasnio da je imao dopise  ministra i direktora Uprave policije da se shodno njihovim potrebama ove godine primi veći broj. Dio primljenih bio je “ispod crte” na konkursu.

Afirmativna akcija nije kršenje zakona, neko će da odgovara

“Prinicip afirmativne akcije podrazumijeva da se prilikom selekcije kandidata za upis prednost daje nekome ko dolazi iz manjinske grupe onda kad ima iste rezultate testiranja kao i kandidat iz većinske grupe. To je takođe definisano u Pravilniku o regrutaciji i selekciji kandidata za više stručno obrazovanje sa kriterijumima za ocjenjivanje testova na osnovu kojeg se vrši upis na akademiju”, rekao je   Vijestima” Petar Đukanović ( NVO CGO).

“U slučaju akademije u Danilovgradu jedino je jasno da bi neko ko je donio odluku o upisu lica koja ne zadovoljavaju uslove trebalo da za to odgovara”, smatra on.

Aktivista NVO je objasnio da ovakav stav i odluku direktora PA ne podržava ni Zakon o unutrašnjim poslovima koji zahtjeva da budući policajac mora da zadovoljava i posebne uslove među kojima je i psihofizička sposobnost.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com