Crna Gora preuzela jednogodišnje predsjedavanje A5 - Volim Podgoricu

Crna Gora preuzela jednogodišnje predsjedavanje A5

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović učestvovao je u Skoplju na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje (A5) koji je ujedno predstavljao i završnu aktivnost u okviru makedonskog predsjedavanja Poveljom, koje će od januara 2018. preuzeti Crna Gora.

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, čestitao Makedoniji na uspješnom predsjedavanju Poveljom i istakao da je isto za Crnu Goru imalo poseban značaj jer je tokom tog mandata postala članica Alijanse.

Ocijenio je da je interes svih članica i posmatrača A5 dugoročno stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan, te da su evropska i evroatlantska integracija, kao i jačanje regionalne saradnje najbolji garanti za postizanje ovog cilja.

Kazao je da je Američko – jadranska povelja jedan od najvažnijih regionalnih mehanizama za saradnju u oblasti bezbjednosti i integracija i da se to pokazalo tokom čitavog makedonskog predsjedavanja.

Šef crnogorske diplomatije je istakao da će Crna Gora, tokom predsjedavanja Poveljom, biti posvećena promociji evroatlantskih aspiracija zemalja regiona i aktivno pomagati u implementaciji reformi i ispunjavanju standarda za što skorije članstvo u NATO.

“Tokom sastanka, istaknuta je važnost praktične saradnje u okviru Povelje, a kao dobar primjer naveden je rad Zajedničkog tima A5 pod okriljem misije “Odlučna podrška” u Avganistanu. Na toj liniji, ministar Darmanović je kazao da će Crna Gora aktivno podsticati jačanje praktične saradnje i njeno širenje na druge oblasti od značaja za bezbjednost regiona i Evrope. Sastanak u Skoplju je bio prvi ministarski skup A5 na kom je naša zemlja učestvovala u svojstvu članice NATO-a”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com