Roditelji spremni da plate 2.000 eura samo da dijete ne primi vakcinu - Volim Podgoricu

Roditelji spremni da plate 2.000 eura samo da dijete ne primi vakcinu   

Roditelji koji odbijaju da im djeca prime MMR vakcinu ili imaju mališane sa autističnim poremećajem poručili su da ih kazne do 2.000 eura, koje je propisalo Ministarstvo zdravlja Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, neće primorati da ih vakcinišu, jer im Institut za javno zdravlje ne garantuje bezbjednost, piše Dan.

Direktorica NVO Naše sunce Milka Šćepanović kazala je za Dan da je u porastu broj prekrašajnih prijava protiv roditelja koji odbijaju da vakcinišu djecu, ali neće dozvoliti da ugroze zdravlje svojih najmilijih.

Šćepanovićeva ističe da su zbog niskog procenta vakcinacije MMR vakcinima iz Instituta za javno zdravlje saopštavali da Crnoj Gori prijeti epidemija malih boginja, iako imamo najnoviju studiju o povezanosti MMR i autizma.

“Moramo da naglasimo da roditelji nijesu izričiti da ne vakcinišu svoju djecu, ali žele da im neko garantuje njihovu bezbjednost. Koliko vidimo, do sada još niko u Crnoj Gori nije javno nije stao iza toga da MMR vakcina ne proizvodi autizam, sem činjenice da ljudi iz struke garantuju samo njenu ispravnost. Kako je u porastu broj prijava roditeljima djece koja nijesu primila MMR vakcinu, naša organizacija je uspostavila kontakt sa roditeljima koji su kažnjeni jer su odbili imunizaciju svojih mališana. Roditelji koji i dalje kategorično odbijaju da vakcinišu svoju djecu to su potvrdili i na sudu, a među njima je i Baranka Dejana Stanić, čije dijete ima autistični poremećaj. Ona nam je kazala da je kažnjena za još dvoje djece koje ima, dok je za stariju kćerku sudija nije mogao kazniti jer je predmet zastario. Stanićeva je na pitanje sudije ‘zašto ne želi da nastavi vakcinaciju svoje djece i da li za to ima dokaze, odgovorila da dokazi ne postoje, ali je njen sin MMR vakcinu primio pod teškim stanjem anemije, pa je ubijeđena da je vakcina bila samo okidač da se razvije autizam. Ono što su drugi roditelji kazali našoj NVO, a kojima stižu opomene pred optuženje jeste, da će vakcinaciju odbijati sve dok se na papiru ne dokaže da su one ispravne, a ne kampanjama na TV i pričama u koje sve više roditelja ne vjeruje”, ističe Šćepanovićeva.

Ona naglašava i da najnovije istraživanje na Keele University, objavljeno u časopisu Tragovi u medicini i biologiji, pruža najjače indikacije da je aluminijum uzrok poremećaja iz autističnog spektra.

“Da li sada možemo uspostaviti vezu između vakcine i autizma, treba pitati one koji zagovaraju tu istu vakcinaciju. Saznanje do kojeg je došao profesor na Kil univerzitetu da aluminijum u injekcijama može dovesti do toga da pacijenti imaju deset puta više metala u mozgu nego što je to dozvoljeno, i to da je činjenica da aluminijum prodire kroz membrane koje razdvajaju mozak od krvi. Kako je objašnjeno u najnovijem istraživanju, koje je sproveo profesor biorganske hemije nu Engleskoj i počasni profesor na UHI Milenijum Institututu u Škotskoj Aleksandr Tompson, metal akumulira u ćelijama koje su zadužene za održavanje konstantne tjelesne ravnoteže. On je u svom istraživanju objasnio da autisti mogu imati genetske promjene koje uzrokuju zadržavanje aluminijuma”, kaže Šćepanovićeva.

Vezu između autizma i MMR vakcine još 1995. godine uspostavio je osporavani doktor Endru Wakefild.

“Kada sve to uzmemo kao primjer, opravdano je upitati zašto je mozak 15-godišnjeg dječaka sa autizmom imao vrijednost 8.74 (11.59) mikrograma suve težine aluminijuma vrijednost koja je 10 puta veća od one koja se smatra prihvatljivom za odraslu osobu iako se radi o djetetu. Napominjemo da se u studiji navodi da je sadržaj aluminijuma u svih ovih pet moždanih tkiva bio šokantno visok, lokacija aluminijuma na takvom mjestu služi za istaknuto posmatranje”, ukazuje Šćepanovićeva.

Šćepanovićeva navodi da NVO, u saradnji sa roditeljima noji nemaju povjerenje u bezbjednoa MMR vakcine, apeluje na zdravstveni sistem da kažnjavanjem neće postići stepen porasta vakcinacije.

“Jedino su roditelji lošeg materijalnog statusa, koji ne mogu da plate kaznu, primorani da vakcinišu svoje dijete. Svi roditelji, kao i NVO sektor, spremni su za saradnju, edukaciju roditelja, ali i na to da istrajemo u namjeri da nam se dokaže, ne, da je vakcina ispravna, već da je bezbjedna i da ne izaziva autizam. Zbog toga što već imamo djecu sa smetanzama iz autističnog spentra, strahujemo za dalje potomstvo, odnosno da li vakcinisati bebe koje su tek rođene dok u porodici imamo osobu sa autizmom. Odgovore trašimo od institucija sistema zdravstva, od ljekara, epidemiologa i svih onih koji mogu i moraju garantovati da je MMR vakcina potpuno bezbjedna i ne izaziva gore navedeno”, poručuje Šćepanovićeva.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com