Ivković o sceni iz Atine: Čuli smo Vrankovića kako kaže: “Sad je momenat da napustimo postolje” - Volim Podgoricu

Ivković o sceni iz Atine: Čuli smo Vrankovića kako kaže: “Sad je momenat da napustimo postolje”

Proslavljeni košarkaški stručnjak Dušan Duda Ivković u razgovoru za Nedeljnik prisjetio se Evropskog prvenstva u Atini 1995. godine, na kojem je reprezentacija Jugoslavije osvojila zlatnu medalju.

Ivkovićevi izabranici su u finalu savladali Litvaniju (96:90) uz sjajnu partiju Aleksandra Đorđevića i nezaboravno zakucavanje Danilovića preko Sabonisa. Prvenstvo je ostalo upamćeno i po silasku sa postolja reprezentacije Hrvatske, prilikom intoniranja himne “Hej Sloveni”.

“Poslije rata u Jugoslaviji ja nijesam održavao prevelike kontakte, osim što sam nedavno imao susret sa Rađom u Atini i tokom prijema u Kuću slavnih sa Kukočem, i zaista kao da se nikada nijesmo ni odvajali. A to Evropsko prvenstvo 1995. bilo je direktno vezano za političku direktivu”, ispričao je Ivković.

“Čuli smo u svlačionici Stojka Vrankovića kako kaže: ‘Sad je momenat da napustimo postolje.’ Bili su u svlačionici pored nas. Ali ne bi to Stojko rekao bez političke direktive”, kazao je Ivković.

“Meni je to bilo smiješno. Sama ta Atina 1995. i čuveni balkon, o tome sam mnogo puta govorio, uspostavili smo to u vrlo teškim uslovima. Završava se utakmica, mi smo u hotelu ‘Karavel’. Napravljena je tako napeta atmosfera koju je formirao Košarkaški savez Grčke. Dva puta smo ih pobijedili. Poslije utakmice dolazi mi žena, gotovo prebijena u publici, posle sveg tog proglašenja. Ostanemo mi prisebni i naravno, te noći nema spavanja. Ostali smo Kića, Željko, Vesko Barović i još neko društvo, sjedimo kod tog šanka u ‘Karavelu’, već takoreći sviće. I vidimo hrvatsku ekipu kako gotovo na prstima idu, valjda su imali rani avion. Kažem ja: ‘Šta je, bre, purgeri, dođite ovamo na piće, šta se šunjate…’ Niko se nije javio”, ispričao je Duda Ivković.

Nedjeljnik

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com