JELENA SAVOJSKA PRINCEZA CRNE GORE SAHRANJENA U ITALIJI! - Volim Podgoricu

JELENA SAVOJSKA PRINCEZA CRNE GORE SAHRANJENA U ITALIJI!

Posmrtni ostaci kraljice Jelene Savojske su tajno vraćeni u Italiju 15. oktobra, piše torino.republica, a saopšteno je iz udruženja “Italia-Montenegro “Regina Elena””.

Tijelo nekadašnje kraljice Italije i kćerke crnogorskog kralja Nikole preneseno je iz Monpeljea, gdje je umrla 1952. godine u 79. godini života, u svetilište Vicoforte u mjestu Mondovì u području grada Kuneo u italijanskoj regiji Piemonte.

U saopštenju se navodi da je unuka kraljice Jelene i kralja Vitoria Emanuela lll, princeza Maria Gabriela di Savoja u izjavi za agenciju Frans Pres izrazila “duboku zahvalnost predsjedniku Italije Serđu Matarelli, koji je dozvolio prenošenje posmrtnih ostataka kraljice Jelene u Italiju”.

“Vjerujem da će povratak tijela Jelene Svojske, kraljice koju Italijani vole, doprinijeti nacionalnoj memoriji, sjećanju na 70. godišnjicu smrti kralja Vittoria Emanuele III (28. decembar 1947.) i Stogodišnjici Velikog rata”, kazala je Marija Gabrijela.

Jelena je rođena na Cetinju 8. januara 1873. i dobar dio života posvetila je dobrotvornom radu. Nakon zemljotresa u Mesini 1908. godine, pomagala je građanima na licu mjesta, a grad joj se odužio izgradnjom spomenika.

Tokom Velikog rata, radila je kao medicinska sestra u bolnicama. Prema istorijskim spisima, njen suprug, Vitorio Emanuele, rekao je da će svi propasti, ako on bude išta trošio, s obzirom na to koliko kraljica troši na siromahe.

Nakon pada dinastije Savoja, Jelena je pošla za mužem u egzil u Aleksandriju, a poslije njegove smrti vratila se u Francusku i živjela usamljeno u Monpeljeu, gdje je i umrla 1952. Biskup Rišar je 2002. godine najavio zahtjev za beatifikaciju – proglašenje svetosti – Jelene Savojske.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com