Dom starih u Podgorici najveći objekat u oblasti brige o starim licima - Volim Podgoricu

Dom starih u Podgorici najveći objekat u oblasti brige o starim licima

Dom starih u Podgorici je investicija vrijedna oko 12 miliona eura, kapaciteta za oko 270 korisnika uz previđeni period izgradnje od 30 mjeseci. To je zajednički projekat Vlade Crne Gore i Glavnog grada Podgorica, za koji su obezbijeđeni zemljište i komunalne naknade kao i sredstva u kapitalnom budžetu Vlade Crne Gore za 2018. godinu, istaknuto je danas u Podgorici prilikom postavljanja kamena temeljca za ovaj objekat na Starom aerodromu.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je podsjetio da je pri kraju Dom za starija lica u Pljevljima, kapaciteta 62 korisnika, a već se koriste domovi u Risnu i Bijelom Polju.

„Na ovaj način pokazuje se briga vlade i Glavnog grada za adekvatno zbrinjavanje starijih lica. U domu će imati  potpunu njegu i smještaj, savjetodavnu, psihološku i svaku drugu podršku  kako bi se na jedan novi način zbrinuli stariji u Crnoj Gori“, naglasio je Purišić.

Glavni grad osim ravnomjernog razvoja, vodi računa  o svakom građaninu Podgorice, naglasio je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović podsječajući da su „naši najstariji sugrađani posebno su zaslužili da vodimo brigu o njima na najbolji mogući način, jer su ugradili svoje znanje, stručnost i sposobnost u izgradnju Podgrocie i mi smo dužni da im vratimo na određeni način brigom o njima kada uđu u treće životno doba“.

„Ne samo Dom za stare koji smo počeli danas da gradimo već i u drugim sferama smo pokazali odnos i svoju brigu za naše najstarije sugrađane. Mi smo višemilionske iznose zemljišta i komunalnih naknada opredijelili za oko 288 penzionera kako bi na povoljan i jeftiniji način riješili svoje stambeno pitanje. Otvorili smo i dva doma za dnevni broavak penzionera i nastavićemo i dalje, u partnerstvu sa Vladom Crne Gore i udruženjem pezionera Glavnog grada i Crne Gore da vodimo brigu o našim najstarijim sugrađanima jer su to oni svojim radom zaslužili“ naglasio je gradonačelnik Stijepović. On je, dogovarajući na novinarsko pitanje, podsjetio da je po ranijem projektu dom za stare bio predviđen u Donjoj Gorici, ali da se, sa Vladom Crne Gore prilikom razmatranja tog projekta,  došli do zaključka da je on neracionalan, značajno skuplji od ovoga, da teren na kome se on radi nije optimalan za ovu populaciju i da je bolje potražiti neko drugo mjesto u gradu kako bi se povećao i kapacitet mjesta, i u kojem bi se obezbijedili najsavremneiji standardi i komfor koji mora da ima jedan takav objekat, jer to naši sugrađani i zaslužuju.

„Nakon tih analiza koji su radili stručnjaci iz Glavnog grada i Vlade Crne Gore došli smo do zaključka da je  ova lokacija i pogodnija i jeftinija za projekat koji predviđa tri sprata, prizemlje i podrum, ali i mnogo zelenih površina i pješačkih staza ali i drugih sadržaja za odmor i rekreaciju“ istakao je gradonačelnik i podsjetio da je grad opredijelio zemljište oslobođeno komunalija, što je iznos od oko tri miliona, a ostali iznos će se obezbijediti u kapitalnom budžetu Vlade Crne Gore.

Almer Kalač direktor Direkcije javnih radova je istakao da nema sumnju da će projekat biti na vrijeme završen, posebno jer su sredstva predviđena kapitalnim budžetom Vlade Crne Gore, je a posao je ugovoren sa opremanjem, tako da u roku koji je najavaljen očekujemo u potpunosti završen objekat i spreman za useljenje.

„Ovo je još jedan u nizu projekata koji realizuje direkcija javnih radova  za koje su  sredstva opredijeljena kapitalnim budžetom Vlade Crne Gore za 2018. godinu. To je kapitalni objekat od značaja ne samo za Podgoricu nego za cijelu Crnu Goru. Ovaj tip objekata bi trebalo da postoji u svakoj od opština Crne Gore“, smatra Kalač.

Podsjećamo, budući projekat je ukupne bruto površine iznosi 11.225,20 m², dok je korisna površina objekta 9.807,45 m².  Predviđeno je da objekat ima tri sprata, podrum i prizemlje. Kapacitet objekta je oko 250 osoba. Pored smještajnih jedinica objekat sadrži dnevne boravke, trpezarije, kuhinju sa pratećim sadržajima, vešeraj, prostorije za upravu, medicinski blok, prateće tehničke prostorije. Predviđene su i odvojene cjeline za dementne korisnike i za korisnike koji su na dnevnom boravku.

Takođe, u okviru parcele je planirano i 61 parking mjesto, dvije kolske saobraćajnice, jedna koja vodi do glavnog ulaza i druga koja opslužuje ekonomski pristup, pješačke staze, plato za manifestacije različitih tipova, natkriveni prostori za sjedenje, zelenilo…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com