Duo Marko Simović i Tatjana Prelević u petak u KIC-u - Volim Podgoricu

Duo Marko Simović i Tatjana Prelević u petak u KIC-u

 

Manifestaciju “Decembarska umjetnička scena 2017” zatvoriće koncert crnogorskog kamernog dua u čijem sastavu su Marko Simović (violina) i Tatjana Prelević (klavir) u petak, 29. decembra, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 20 sati.

Na programu koncerta su djela Sezara Franka (Sonata za violinu i klavir), Edvarda Griga (Sonata za violinu i klavir No. 3) i Ernesta Šosona (Poema Op. 25).

Svoje muzičko obrazovanje Marko Simović započinje u Podgorici, u klasi prof. Igora Simovića. Već sa 15 godina upisuje Muzičku akademiju na Cetinju i diplomira sa najvećom ocjenom u klasi prof. Romana Simovića. Kao stipendista Vlade Crne Gore magistrirao je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, trenutno je na Doktorskim studijama Univerziteta umjetnosti u Novom Sadu. Usavršavao se u zemlji i inostranstvu kod profesora kao što su: Emil Kamilarov, Dina Šnajderman, Irina Jašvili, Florijan Balaž, Sergej Kravčenko, Aleksandar Ostrovsky. Nastupa kao solista i kamerni muzičar u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Njemačkoj i Belgiji. Dobitnik je i mnogobrojnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Nastupao je na: Barskom ljetopisu, AMA Perast-u, Nikšić Guitar Festival-u, “Danima Muzike” Herceg Fest, Grad Teatru Budva, u okviru projekta Ministarstva kulture “Crna Gora jedna kulturna adresa”, Tivatskom kulturnom ljetu, festivalu “Esspresivo” na Cetinju, u okviru projekta Ministarstva kulture Republike Makedonije… Profesionalno se bavi i menadžmentom u muzici. Na tom polju ima iza sebe više od 400 uspješno organizovanih orkestarskih, solističkih i koncerata kamerne muzike. U ulozi menadžera sarađuje sa više renomiranih domaćih i stranih umjetnika, a veliku pažnju posvećuje i zaštiti interesa mladih i perspektivnih crnogorskih muzičara u procesu njihove afirmacije. Do sad je bio angažovan u nekoliko navrata kao menadžer festivalskih orkestara: Kotor Art, AMA Perast, Nikšić Guitar Festival, Grad Teatar Budva, a u periodu od 2005-2011. i na organizaciji muzičkog programa u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju. Član je Crnogorskog simfonijskog orkestra, Udruženja kompozitora Crne Gore, potpredsjednik je Sindikata kulture Crne Gore, član Predsjedništva Crnogorske Panevropske unije, predavač na međunarodnom kampu kamerne muzike na Ivanovim koritima, koncert-majstor je festivalskog orkestra ,,Operosa“ i kamernog ansambla KIC-a Budo Tomović ,,CREATION“. Od 2003. godine aktivno se bavi pedagoškim radom, kao profesor violine.

Tatjana Prelević je rođena u Titogradu, današnjoj Podgorici, gdje je na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore studirala klavir i kasnije započela studije kompozicije u klasi prof. Konstantina Bogina, odnosno prof. Vojina Komadine.
Želja za daljim usavršavanjem i razvojem vodi je u Austriju, Italiju i Njemačku gdje je radila sa umjetnicima i pedagozima kao što su Alfons Kontarski, Helmut Lachemann, Bernd Götzke, Walter Nussbaum… Svoj Konzert Examen završava na Muzičkoj akademiji u Hannover-u gdje kasnije ostaje da predaje kamernu muziku. Dobitnik je najvećih evropskih priznanja na tom području. Kao kompozitor sarađuje sa velikim brojem solista i ansambala, a njene kompozicije izdaje renomirana izdavačka kuća “Furore Verlag”. Osnivač je različitih organizacija i portala koji se bave produbljivanjem kulturno političkih kontakata između Crne Gore i mnogih evropskih zemlja sa akcentom na SR Njemačku.
U okviru tih stremljenja zajedno sa svojim kolegama violinistom Markom Simovićem i violončelistom Vladimirom Drobnjakom osniva klavirski trio “Luminis” koji je u posljednje dvije godine gostovao u Crnoj Gori i Njemačkoj i napravio nekoliko praizvedbi djela savremenih crnogorskih kompozitora. Predavač je na više seminara i majstorskih radionica u zemlji i inostranstvu, a kod nas se ističe Ljetnji kamp za kamernu muziku na Ivanovim koritima, u okviru kojeg se i rodila ideja o osnivanju klavirskog trija LUMINIS. Tatjana Prelević živi i radi u Hannoveru.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com