Kako utiče na muškarce odluka da žena zadrži svoje prezime - Volim Podgoricu

Kako utiče na muškarce odluka da žena zadrži svoje prezime

Kada muškarac zatraži da se žena uda za njega, odgovor je gotovo uvijek na vrhu njenog jezika. Međutim, kada je pita “da li ćeš uzeti moje prezime”, može da očekuje zantno duži i komplikovaniji odgovor.

 Iako ranije nije bilo dvojbe oko toga šta će žena uraditi na drugo postavljeno pitanje, danas su stvari nešto komplikovanije u ljubavnim vezama.

Istraživači su po prvi put riješili da vide kako društvo zaista gleda na muškarce čije žene su odlučile da zadrže svoje prezime.

U studiji iz tri dijela, sprovedena u SAD i Velikoj Britaniji, oni su otkrili da su muškarci čije žene zadrže svoje prezime nakon vjenčanja znatno submisivniji i manje moćni u vezi.

– Iz ranijih istraživanja znamo da ljudi koji pokazuju izrazito agresivno seksističko ponašanje negativno reaguju na žene koje krše tradisionalne polne uloge. Naši rezultati pokazuju da se slično odnosi i na muževe tih “netradicionalnih žena”, tvrde oni.

I dok se sve veći broj žena odlučuje na takozvano “prezime sa crticom”, statistika pokazuje da 80 odsto žena i dalje uzima samo muževljevo prezime.

Tradicija preuzimanja prezimena muža datira iz vremena kada je na žene gledano kao na robu.

Naravno, na kraju dana najvažnija je ljubav između dvije osobe i prezime ne bi trebalo da ima toliko važnu ulogu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com