BOŽIĆNI OBIČAJI: Da li žena može da bude polaznik i da li valja da dijete prvo uđe u kuću - Volim Podgoricu

BOŽIĆNI OBIČAJI: Da li žena može da bude polaznik i da li valja da dijete prvo uđe u kuću

Kao i za svaki običaj, postoje oprečna mišljenja, pa i o polazniku ili položajniku. Ko bi trebalo da to bude, odnosno, da li pripadnice ljepšeg pola mogu prve da uđu u tuđu kuću za Božić?

 

– Koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica.

Ipak, neki smatraju da ne bi valjalo da položajnik bude žena, ali postoji razlog zašto je to tako.

Ovakvo razmišljanje dolazi iz ranog perioda hrišćanstva, vremena kada je ženska osoba bila smatrana bićem drugog reda.

Naročito u srednjem vijeku, vjerovalo se se da žena treba da ćuti i da bude potčinjena muškarcu. Iz tog doba, poteklo je kasnije mišljenje da su muškarci ti koji imaju ključne uloge u svemu, pa je samim tim i uloga položajnika bila “rezervisana” za – muškarca.

U pojedinim krajevima i danas zadržalo vjerovanje da će, ukoliko žena prva uđe u kuću domaćina za Božić, kuća nazadovati, a njeni ukućani biti loše sreće.

Nije samo naša crkva preuzimala neka nehrišćanska vjerovanja, kojima je, da bi ih narod lakše prihvatio, davala hrišćansku odoru – takvih pojava bilo je svuda u Evropi.

 

 

1 komentar

  1. That put up appears to be get numerous website visitors. Will you support it? That it offers a sweet specific forget on the subject of problems. Man enduring one thing accurate and / or maybe a lot of to deliver facts about is essential task.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com