Kako je nastalo omiljeno ljetovalište Podgoričana: Legenda o Sutomoru - Volim Podgoricu

Kako je nastalo omiljeno ljetovalište Podgoričana: Legenda o Sutomoru

Uz morski brijeg, uz samu obalu, koja se prostire od nekadašnjeg Pristana na obali Bara do Kufina, na ulasku u Paštroviće, nekada davno pristajale su galije. Njihovi vlasnici, tu su se iskrcavali da bi razmjenjivali robu i trgovali razne namirnice iz Zete i Crmnice. Tako je bilo sve do vremena, kada su barskom obalom počeli da krstare gusari iz Ulcinja.

Ulcinjski gusari bili su na zlom glasu, napadali su brodove koji plove Jadranom, pljačkali ih, a iz dana u dan njihovo blago se sve više uvećavalo. Nekolicina gusara se tako dosjeti da bi trebalo pronaći neko skrovito mjesto na kojem bi blago bilo sigurno, a u kojem bi se u slučaju opasnosti i sami gusari mogli sakriti. Jednoga dana neki od gusara se dosjeti da nedaleko od morske obale, gdje su pristajale galije, postoji planina Sozina, te odlučiše da bi ona mogla biti idelana za skrivanje. Ubrzo zatim gusari u Sozini počeše da prave pećine i skrovišta, i tu kriju blago, oružje i roblje. Među raznim robljem, jednom se zadesila i robinja Milja, djevojka, neobične ljepote i zenske privlačnosti. Glavni među gusarima odrediše joj za čuvara gusara Iljka.

Iljko je bio mlad i lijep momak, pa se ubrzo zaljubi u Milju, kao i ona u njega. Iako svoju ljubav nisu krili, Iljko i Milja nisu mogli dugo ostati zajedno. Jednoga dana ostali gusari počeše na sav glas da govore o ljubavi dvoje mladih, tako da to ubrzo ču i gusarski kapetan Đerlezi, koji iz ljubomore, naredi Iljku da mora da ide u neku veliku odmazdu. Iljko ode, a Milja ostade i dalje u pećini da robuje.

Milja je dugo čekala da joj se momak vrati. Iz dana u dan iščekujući povratak, stalno je virila kroz omanju rupu na pećini, gledajući u more, i čeznući. Vrijeme je neumoljivo odmicalo, a od Iljkovog povratka ništa. Milja naposlijetku izgubi svaku nadu da će ga opet vidjeti. Tako tužna, donese odluku da okonča sebi život.

Sljedećeg dana Milja izjuri iz pećine i sa jedne visoke stijene skoči u more. Ubrzo, Iljko se ipak vrati nazad. Kada je čuo kako je Milja, vjerno ga čekajući, okončala svoj život, uze veliku količinu baruta, ubaci ga u jedan dio pećine, i zapali ga. Barut napravi veliku eksploziju.

Od te eksplozije, brdo u kojem je bila pećina, prelomi se na dva dijela. Brdo se zapravo, kako legenda kaže, raspuknu, i pade u more, te nastade mjesto po imenu SUTOMORE.

Od Podgorice do Sutomora “kupačkim vozom” za 45 minuta

To mjesto danas je turistički najpoznatije vikend naselje pored Bara, posebno u ljetnjem periodu. Omiljeno je generacijama Podgoričana koji “kupačkim vozom” dolaze u ljetnjim mjesecima i po nekoliko puta. Kako je Podgorica od Sutomora udaljena svega 45 minuta vožnje, nije ni čudo što ovo mjesto od juna do septembra bude “krcato” Cikotićima.

CdM / travelmontenegro.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com