Ivana je danas doplivala do Časnog krsta: A samo prije dve godine na Bogojavljenje se borila za život! (FOTO) - Volim Podgoricu

Ivana je danas doplivala do Časnog krsta: A samo prije dve godine na Bogojavljenje se borila za život! (FOTO)

Ivana je po profesiji vaspitačica, u slobodno vrijeme planinarka, a sada je ušla u istoriju kao prva žena iz Hercegovine koja je doplivala do Bogojavljenskog krsta

Plivanje za Bogojavljenski krst prvi put je održano i na Bilećkom jezeru u Hercegovini. Od oko 40 učesnika, prva je do časnog krsta doplivala Ivana Tabaković (31) iz Bileće.

Ivana je vaspitačica u vrtiću koju djeca obožavaju, u slobodno vrijeme je planinarka, a sada je ušla u istoriju kao prva žena iz Hercegovine koja je doplivala do Bogojavljenskog krsta!

Foto: Filip Kundačina Ivana Tabaković

Ovaj dan za Ivanu je i više nego simboličan. Prije dvije godine, na današnji dan, ova hrabra djevojka  je na planini Orjen upala u provaliju i jedva ostala živa.

Ivana se tom prilikom spotakla, niz planinu je klizala oko 200 metara, a prilikom kotrljanja, na jednom mjestu pala je sa litice koja je visoka čak pet metara.

U provaliji je su je prijatelji grijali tijelima, održavajući je budnom da ne izgubi svijest. Čekajući pomoć provela je sedam sati u snijegu dubokom 25 centimetara, na temperaturi minus 15, pa šta je onda za jednu takvu heroinu da pliva u jezeru usred januara!

Foto: Facebook/Ivana Tabakovic

– Prije dvije godine na današnji dan sam ležala u bolnici, skoro nepokretna sa promrzlinama, a danas sam plivala za bogojavljenski krst. Puno je simbolike u ovom danu! Zahvalna sam Bogu na svemu.

– Predivan je osjećaj plivati za Bogojavljenje, kao da sam u nekoj drugoj dimenziji, vjerujte da ne znam je li bila hladna voda, od uzbuđenja nisam osjećala zimu! Kad uporedim sebe danas i prije dvije godine samo mogu reći jedno – život je divan! – rekla je Ivana Tabaković za Telegraf.rs

Foto: Filip Kundačina, Bilećko jezero

Da za Ivanu ne postoje prepreke i da nikada ne odustaje od svojih želja i ciljeva najbolje govori činjenica da kada se oporavila od zadobijenih povreda ipak se popela na Orjen, koji je umalo koštao života.

– Svi su mislili da će me to uplašiti i da ću odustati od planinarenja. Ali to me je samo još više podstaklo da budem uporna i što prije se oporavim kako bih i tu prepreku savladala. Tako je i sa plivanjem za Časni krst, godinama sanjam i pripremam se da zaplivam na Bogojavljenje, čak sam planirala da idem u drugi grad jer do sada u Bileći nije organizovano plivanje za Časni krst.

– Ali ove godine kada sam čula da se pliva na Bilećkom jezeru doživjela sam to kao znak i nipošto nisam željela da propustim taj trenutak, nakon svega samo mogu reći da sam neizmjerno srećna i da će ovaj događaj prerasti u tradiciju u našem gradu – zaključila je Ivana.

Na poklon je dobila diplomu i zlatnik za uspomenu. Ivana će sigurno imati šta da priča unucima, a i oni čime da se diče.

Foto: Moja Hercegovina Stefan Samardžić

Stefan Samardžić (15) je najmlađi učesnik koji je danas plivao u Bilećkom jezeru za Časni krst. Uprkos hladnoći, Stefan kaže da je osjećaj bio izvanredan i da je uživao.

Bogojavljenskom plivanju za Časni krst prethodila je Sveta liturgija u Sabornom hramu Svetog Save u Bileći a ovaj događaj ispratio je veliki broj građana.

dijaspora.news/telegraf.rs

2 komentara

  1. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

  2. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from. thanks

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com