Naučnici otkrili šta samo jedna cigareta dnevno radi vašem organizmu - Volim Podgoricu

Naučnici otkrili šta samo jedna cigareta dnevno radi vašem organizmu

Nova studija otkriva da smanjenje broja cigareta koje popušite dnevno ne poboljšava vaše zdravlje koliko mislite.

Za one kojima je teško da ostave cigarete, strategija je da postepeno smanjuju, a neki uspijevaju i da popuše samo jednu cigaretu dnevno.

Međutim, najnovija studija ukazuje da pušenje samo jedne cigarete dnevno nosi sa sobom 50% rizika od dobijanja srčanog oboljenja i moždanog udara, koliko nosi i pušenje 20 cigareta dnevno.

To što pušite manje cigareta ne znači da ste smanjili rizik za zdravlje, zaključili su istraživači Univerziteta Koledž u Londonu, koji su pregledali 141 bivšu studiju o rizicima povezanim sa pušenjem jedne, pet ili 20 cigareta dnevno.

Otkriveno je da su muškarci koji su pušili 1 cigaretu dnevno imali 46% povećan rizik od srčanog oboljenja i 25% od moždanog udara u poređenju sa nepušačima.

Žene su imale čak za 57% veći rizik od srčanog oboljenja, a 31% za moždani udar, u poređenju sa nepušačima.

Kako bi stvarno uklonili rizike po zdravlje koje sa sobom nosi pušenje, smanjenje broja cigareta nije dobra ideja – jedina efektivna mera je da ih potpuno ostavite, zaključili su istraživači.

“Nadam se da će ljudi iskoristiti ovu informaciju na pozitivan način, koji bi ih ohrabrio da prestanu da puše u potpunosti”, istakao je autor studije Alen Hekšou.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com