Promocija knjige priča Gorana Stojičića “Besani” - Volim Podgoricu

Promocija knjige priča Gorana Stojičića “Besani”

Popularni beogradski pisac Goran Stojičić premijerno će podgoričkoj i crnogorskoj publici predstaviti svoju prvu knjigu priča “Besani”, u srijedu, 7.februara u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” od 19 sati.

 

O knjizi će govoriti publicistkinja i rok pjevačica Vesna Milačić Kaja, a veče će muzikom obojiti nekoliko učenica Muzičke škole “Vasa Pavić”. Moderatorka će biti Marija Pešić.

Stojičićeva knjiga „Besani” je objavljena 2016. godine u izdanju izdavačke kuće Ammonite, a u pitanju je multimedijalna zbirka priča (prva u regionu, najvjerovatnije u Evropi, a možda i šire, kako navodi izdavač). Uz svaku od trideset pet priča, čitalac dobija isto toliko pjesama, kao muzičku podlogu (David Bowie, Massive Attack, Tom Waits, Cocteau Twins, Nick Cave, Tindersticks, Mazzy Star, The The, Mercury Rev, Morphine, Paul Weller, Amy Winehouse, The Smiths i mnogi drugi), skeniranjem odštampanih QR Code-ova, kao i ilustracije Slavimira Stojanovića Futro-a, koji je uradio prelom i korice. Tema u ovim kratkim pričama je ljubav, tj. odnosi između „Nje” i „Njega”.

Knjiga je deset dana nakon srpske, doživjela i hrvatsku promociju na Indirekt Music & Art festivalu u Umagu. Može se kupiti u knjižarama Laguna/Delfi, Plato, Solaris, Vulkan, Beopolis… Prodaje se širom Srbije i naručuje svakodnevno iz regiona, ali i Evrope, preko sajta izdavača. Prevedena na engleski jezik Sleepless (prevod Jelena Ćuslović), pojavila se kao štampano i digitalno izdanje, te se preko Amazona i ostalih najvećih i relevantnih sajtova prodaje u čitavom svijetu.

Ivana Pekić, pisac i recenzentkinja knjige „Besani”: „Ne beše reč na početku već svetlost. Valjda. Uvek mi se tako činilo. I volim da verujem da su tako mislili i Rembrant, Betoven, Njegoš, Kurosava… Kad čitam to što Goran piše, setim se toga. Uvek ima neki titraj. Plamen sveće, leptir na sijalici ili modri dim iz cigarete. Kao kod Toma Vejtsa, ako me razumete.”

 O autoru:  Goran Stojičić je rođen 21. 08. 1965. godine u Beogradu. Oduvijek piše, ali je tek 2016. objavio svoju prvi knjigu „Besani”, zbirku priča u izdanju izdavačke kuće Ammonite. Pisana riječ, muzika i film su sastavni dio njegovog života, te je uz pomoć filmskog narativa, pjesama i ilustracija svoju knjigu „pretvorio” u multimedijalnu. Poslovi kojima se bavio ranije nisu bili ni u kakvoj vezi sa književnim stvaralaštvom, ali se nakon objavljivanja „Besanih” sve promijenilo, tako da sada piše za: Gle magazin, RYL magazin (gdje je i urednik) i Direktnu reč. Napisao je recenziju za roman „Morena – voda koja nosi sve”, Aleksandre Cimpl, u izdanju Admiral Books, a u pripremi je još nekoliko, među kojima je i za zbirku priča „Snovi za budne” Jelene Ćuslović, koja će upravo biti objavljena u Stojičićevoj matičnoj kući Ammonite. Od juna 2016. godine do danas, imao je više od dvadeset promocija u Srbiji i regionu. O Goranovoj knjizi, kritike, analize i prikaze su do sada napisali: Ivana Pekić (pisac), Ljubomir Bandović (glumac), Kristina Kovač (kompozitor), Nedim Hadži Ahmetović (multimedijalni umetnik), Branislav Radišić, (multimedijalni umetnik), Milica Vučkovič (književni kritičar), Nikola Popović (profesor, pisac i prevodilac), Olja Ristić (blogerka), Alis Marić („Čitaj knjigu”, Hrvatska)…   „Besani” su u novembru 2017. godine doživjeli treće izdanje, a u maju 2018. i slovenačko, u izdanju Mladinske knjige, dok je upravo započet prevod na hebrejski jezik. Goran Stojičić krajem 2017. Pokrenuo je „Besane večeri”, u klubu Tuluz Lotrek i Lava baru (u Beogradu), gdje  kao urednik i moderator razgovara sa gostima iz svijeta kulture i umjetnosti. Završava svoju drugu knjigu koju će na proljeće 2018. ponovo objaviti za Ammonite.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com