Italijanski stručnjak o smrti Astorija: Nemoguće je u potpunosti spriječiti takve stvari - Volim Podgoricu

Italijanski stručnjak o smrti Astorija: Nemoguće je u potpunosti spriječiti takve stvari

Italija je još u šoku nakon jučerašnje smrti kapitena Fiorentine Davidea Astorija koji je pronađen mrtav u hotelskoj sobi u Udinama. O ovom tragičnom događaju oglasio se i dugodišnji doktor mlade reprezentacije ItaLije i stručnjak za sportsku medicinu, Carlo Trankuilji.

“Nemoguće je u potpunosti spriječiti takve stvari. Redovni pregledi i kontrole prije utakmica koji se sprovode u Italiji značajno smanjuju rizik od smrti i to za čak 89 posto, ali ne ne mogu se takvi slučajevi izbjeći sto posto”, kaže Trankuilji i nastavlja:

“Postoje bolesti koje se mogu “sakriti”, poput hipertrofične kardiomiopatije ili aritmogene displazije. Može se sumnjati na ove spomenute bolesti , ali teško ih je otkriti. Postoje i bolesti koje se mogu povezati s različitim infekcijama, a koje vode do miokarditisa, tj. upale srčanog mišića. Iz tog razloga profesionalni sportisti su obavezni da osrade stres testove i brojne analize barem svakih šest mjeseci”, rekao je Trankuiljo.

I uprkos svim tim predostrožnostima, nekad se dogode slučajevi poput ovog s Astorijem. A Trankuilji otkriva i jedan statistički podatak.

“Statistike pokazuju da se iznenadna smrt kod profesionalnih sportiste do 35 godina dogodi u jednom od 100.000 slučajeva…”

Predsjednik Fiorentine Andrea Dela Vale otkrio je da je Astori trebalo da danas potpiše i novi ugovor.

“Trebalo je da ugovor potpišemo u četvrtak, ali smo zbog haosa s vremenom prebacili za ponedjeljak. Treblo je da završi karijeru u Fiorentini …”, u šoku je i dalje Dela Vale.

“Pričali smo nakon utakmice s Bolonjom i dobrih pola sata mi je pričao o projektu i novim momcima u ekipi. Već se ponašao zrelo kao trener ili sportski direktor”, dodaje čelnik Viole.

Ljutit je poprilično bio Astorijev bivši saigrač, a danas član Nanta, Ciprian Tatarušanu jer na utakmici Marsej – Nant nije održan minut ćutnje za italijanskog fudbalera.

“To mi je bio najgori dan u životu, a to što nije održan minut ćutanja, to je skandal! Nedostatak poštovanja! Nakon takve tragedije rezultat i fudbal su u drugom planu…”, kaže Tatarušanu.

1 komentar

  1. I just discovered the website through Bing search engine. You truly made a meaningful purpose. in the long term I actually wish to study different posts from your blog.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com