Kako da imamo sva tri obroka, a da potrošimo DVA EURA dnevno? - Volim Podgoricu

Kako da imamo sva tri obroka, a da potrošimo DVA EURA dnevno?

Nakon više od tri godine pauze, redovno mjesečno objavljivanje podataka o minimalnoj potrošačkoj korpi u Crnoj Gori počelo je ove godine.

 

Da biste spremili makar tri obroka, po Monstatovoj računici, samcu dnevno treba 2,06 eura, i to posebno ako hoćete da se hranite zdravo, odnosno, ako hoćete da poštujete preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, američkog ministarstva poljoprivrede i organizacije za hranu i poljoprivredu FAO da dnevno unosite 2211 kcal. Tako je Monstat danas objavio listu minimalne potrošačke korpe po kalorijama i količinama, koju čine 92 proizvoda.

Nakon više od tri godine pauze, redovno mjesečno objavljivanje podataka o minimalnoj potrošačkoj korpi u Crnoj Gori počelo je ove godine.

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 256,10 eura i izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 372,10 eura.

Četvoročlana porodica mjesečno za hljeb i žitarice izdvaja 26 eura, za meso 57, ribu 3,60 eura, a za mlijeko, sir i jaja mjesečno 69,70 eura, voće 25, povrće 35 eura.

Među proizvodima koje porodica kupuje, nalaze se bijeli hljeb, pšenično i kukuruzno brašno, makaroni, pirinač u svim oblicima, keks Petit Beurre, burek, kolači, torte, hljeb od crnog pšeničnog brašna, kukuruznog i drugog.

Po Monstatovoj računici samcu mjesečno da preživi treba 3,285 kilograma hljeba, što znači da dnevno za sva tri obroka troši nešto više od 100 grama.

Možemo mjesečno unijeti i trideset grama bureka, što znači gram dnevno, a možda se i zasladiti kolačem od iste količine.

Na listi proizvoda nalaze se i kornifleks, ovsene pahuljice, musli i ostala pekarska peciva, krofne i kroasani.

Tu su i pileće i ostalo meso pernate živine, juneće, goveđe, svinjsko i teleće meso bez kostiju, ostali suhomesnati proizvodi, kobasica od svinjskog i miješanog mesa, teleće meso sa kostima, suva svinjska slanina, čajna kobasica, suva svinjska rebra, viršle, jetrena pašteta, morska riba, svježa pastrmka, sardine u ulju.

Da bi živjeli zdravo mjesečno se možemo prehraniti sa 300 grama svinjskog mesa, odnosno 10 grama dnevno.

Možemo pojesti i 122 grama viršli, koje su po Monstatu zdrave, što znači četiri grama dnevno. Ako uzmemo da jedna viršla ima oko 50 grama, to znači da cijeli dan možemo pojesti dvanaestinu viršle.

Među proizvodima su i domaći sir, jogurt, kisjelo mlijeko, kefir, voćni jogurti, kravlje mlijeko u kesici, mlijeko u tetrapaku sa 2,8 i 3,2 odsto mliječne masti, kokošija jaja, kajmak, pavlaka, jestivo ulje suncokretovo i maslinovo, margarin, maslac.

Tako jaja mjesečno možemo pojesti 821 gram, pastrmki 61 gram, a sardini u ulju 30 grama, ili gram dnevno.

Na listi su i jabuke za jelo, banana, mandarine, pomorandže, lubenice i dinje, limun, baštenske jagode, kruške, breskve, suve šljive, krompir, paprika, pasulj, svjež paradajz, crni i bijeli luk, kupus, spanać, blitva, zelje, grašak, šargarepa, paškanat, celer, boranija, kisjela paprika u teglama i zelena salata svih vrsta.

Izvor: www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com