Kompozitorke iz sjenke IV u KIC-u - Volim Podgoricu

Kompozitorke iz sjenke IV u KIC-u

 

Koncertni program u okviru ciklusa „Kompozitorke iz sjenke“ posvećen afirmaciji muzičkog stvaralaštva žena, održaće se u četvrtak, 8. marta, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, od 20 sati.

Na programu koncerta uvrštena su djela kamerne muzike kompozitorki koje su uspješno stvarale muziku u 19. i prvoj polovini 20. vijeka: Melani Bonis (Trio svita, za flautu, violinu i klavir Op. 59), Klara Šuman (Tri Romanse za violinu i klavir Op. 22), Fani Mendelson Hensel (Gudački kvartet u Es duru) i Ejmi Bič (Tema i varijacije za flautu i gudački kvartet, Op. 80). Ovaj muzički program okuplja trinaest afirmisanih muzičara iz Crne Gore i šire: trio Žana Lekić, flauta, Marija Đuranović, violina i Nataša Popović, klavir, duo Vujadin Krivokapić, violina i Bojan Martinović, klavir, gudački kvartet „Vollmond“ u sastavu: Milana Bjelobaba, Luna Kostadinović, violine, Aleksandra Kijanović, viola i Ana Dulović, violončelo i gudački kvartet „Doclea“ u sastavu Slađana Cvejić, Sonja Vojvodić, violine, Petar Obradović, viola i Milan Ninković, violončelo.
Gudački kvartet Fani Mendelson Hensel i Tema i varijacije za flautu i gudački kvartet Ejmi Bič su djela koja će tom prilikom biti premijerno izvedena u Crnoj Gori.

Ciklus Kompozitorke iz sjenke kreira Maja Popović, urednica muzičkog programa u KIC-u, koji je dio široke muzičke ponude ove institucije od 2015. godine. Kao jedinstven sadržaj na crnogorskoj muzičkoj sceni, ovaj programski ciklus iz godine u godinu podstiče crnogorske umjetnike da izvode djela kompozitorki. Time se pridružuju cilju da se afirmiše muzičko stvaralaštvo žena čiji je muzički rukopis zanimljiv, vrijedan i cijenjen. Muzička djela kompozitorki dobijaju uopšte veću pažnju od strane izvođača, izdavača i urednika, te su u većoj mjeri zastupljena na koncertnim programima nego ranije, no njihov izlazak na svjetlost muzičke pozornice je još uvijek izazov svih koji se bave muzikom. Iako su vjekovima kompozitorke bile u drugom planu, afirmacija njihovog stvaralaštva danas je dio potrebe za emancipajom društva i boljim statusom umjetnica.
Od 2015. godine, kada je pokrenut ciklus Kompozitorke iz sjenke, do sada su na sceni KIC-a izvedena djela mnogih kompozitorki koje su stvarale u 19, 20. i 21. vijeku, u prvom redu evropske poput Melani Bonis, Sesil Šaminad, Alma Maler, Klara Šuman, Žermen Taljafer, Nađa Bulanže, Sofija Gubajdulina, Betsi Džolas, američke autorke Nikol Čemberlejn, Ejmi Bič, Britanska Rebeka Klark, te srpske kompozitore Ljubica Marić, Ivana Stefanović, i crnogorske savremene kompozitorke srednje i mlađe generacije Tatjane Prelević, Nine Perović i Slobodanke Bobane Dabović.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com