Poslanici ocijenili da „Pavlov zakon“ ne može biti primijenjen na osumnjičene - Volim Podgoricu

Poslanici ocijenili da „Pavlov zakon“ ne može biti primijenjen na osumnjičene

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmotrio je peticiju kojom je grupa građana tražila usvajanje „Pavlovog zakona“, odnosno doživotnu kaznu zatvora za osumnjičene za ubistvo petnaestomjesečnog dječaka P.J.

Poslanici su ocijenili da se zakon ne može mijenjati niti primjenjivati retroaktivno, kako se to tekstom peticije tražilo, ali da će razmotriti mogućnost izmjene Krivičnog zakonika u pogledu pooštravanja kaznene politike za teške zločine prema djeci.

“Ovaj zakon ne može da ima povratno dejstvo, ali možemo da vidimo za buduće slučajeve… Ono što će da uradi Odbor za politički sistem na osnovu ove inicijative je da ćemo organizovati sastanak sa Ministarstvom pravde, kako bi uzeli uporednu praksu, da vidimo kako je tretirano krivično djelo kroz krivična zakonodavstva koja su možda i razvijenija od našeg zakonodavstva i da onda dođemo do jednog adekvatnog rješenja”, kazao je predsjednik Odbora Željko Aprcović.

Poslanica Maja Ćatović je podržala građane koji traže oštrije kažnjavanje.

“Ovo je za mene zaista jedno gnusno djelo. Činjenica je da moramo vidjeti sa ministrom pravde vezano za to, ali, ovo nam se ne smije događati, da neko ovako, na ovakav način uradi jedno krivično djelo prema jednom nemoćnom djetetu ili ubuduće prema bilo kojem djetetu, što može da se ponovi, i ja sam neko ko traži pravdu za ovakve stvari, pa dobro je što ste predložili da sjednemo sa ministrom pravde i razmotrimo mogućnost najoštrijeg kažnjavanja za ovakva djela”, kazala je poslanica DPS-a Maja Ćatović.

Organizatori peticije su tražili, a građani davanjem potpisa podržali, da se usvoji „Pavlov zakon“ koji će „sadržati doživotnu kaznu zatvora ljudima osumnjičenim za ubistvo petnaestomjesečnog dječaka Pavla Jovovića iz Podgorice“.

Dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević i advokat Siniša Gazivoda su za FOS kazali da je ovako postavljen zahtjev suprotan Ustavu i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Rakočević je objasnio da se može primijeniti samo zakon koji je bio na snazi u vrijeme izvršenja krivičnog djela, osim ukoliko je novi zakon blaži za počinioca krivičnog djela.

“Ne može se tražiti donošenje zakona koji će sadržati doživotnu kaznu za pojedince u konkretnom slučaju, jer je zakon opšti akt i ne donosi se za rješenje pojedinačne situacije, već je to opšta norma. Takođe, predmet zakona ne može biti utvrđivanje krivice i kazne jednom licu jer to spada u sudsku, a ne zakonodavnu nadležnost“, naveo je Gazivoda.

Mimo peticije, organizatori su u propratnom aktu tražili i izmjenu Krivičnog zakonika, odnosno doživotnu kaznu zatvora „za počinioce teških krivičnih djela, posebno nad djecom“.

Više državno tužilaštvo u Podgorici juče je saopštilo da osim očuha Nermina Šišića, kojeg sumnjiče za izvršenje teškog ubistva, sada sumnjiče i majku pokojnog dječaka Jelenu Jovović za teško ubistvo u saizvršilaštvu, a ne kao u dosadašnjem toku istrage za kršenje porodičnih obaveza.

Prema postojećem zakonodavstvu, osumnjičeni mogu biti kažnjeni dugotrajnom kaznom zatvora, odnosno maksimalno do 40 godina.

(FOS MEDIA)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com