ISTRAŽIVANJE: Da li Crnogorci spadaju u grupu populacija sa visokim krvnim pritiskom - Volim Podgoricu

ISTRAŽIVANJE: Da li Crnogorci spadaju u grupu populacija sa visokim krvnim pritiskom

Koliko i da li crnogorska populacija spada u rizičnu grupu populacija sa visokim krvnim pritiskom koji prouzrokuje kardiovaskularne zdravstvene probleme i bolesti bubrega, pokazaće istraživanje koje realizuje Fakultet za sport i fizičko vaspitanje. Nastavnici Fakulteta su započeli istraživanje mjerenjem pritiska građana u Nikšiću i nastaviće istraživanje danas i sjutra u Šoping centru Delta, u Podgorici.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Stevo Popović kaže da će se sa ovim istraživanjem crnogorski naučnici sa reprezentativnim uzorkom moći priključiti međunarodnom istraživanju u okviru postojeće saradnje sa „NCD RisC“ grupom koju predvode kolege sa Imperijal koledža u Londonu.

„NCD RisC“ grupa je do sada objavila nekoliko studija kada je riječ o gojaznosti, tjelesnoj visini, krvom pritisku, gdje su uporedna istraživanja pokazala rezultate na svjetskom nivou koji su povezivani sa ekonomskom strukturom, životnim uslovima i podnebljem određenog regiona.

„Ovo je po prvi put da Crna Gora učestvuje u istraživanjima grupe koja okuplja naučnike iz cijelog svijeta, a na poziv profesora sa Imperijal grupe koledža. Testiranjem građana Nikšića i Podgorice doćemo do reprezentativnog rezultata. Mi ćemo današnjim istraživanjem već obuhvatiti više od 1000 građana. Mjerimo sistolni i dijastzolni krvni pritisak. Svi koji imaju preko 140 gornji i 90 donji se računaju kao osobe sa povišenim krvnim pritiskom“, objasnio je dekan Popović.

On je kazao da je ranija studija ove grupe pokazala podatke da muškarci imaju viši krvni pritisak od žena, kao i da zemlje sa boljim životnim standardom (BDP-om) imaju niži krvni pritisak.

„Ranija studija je pokazala da je na svjetskom nivou, u periodu od 1975. do 2017, dvostruko povećan broj ljudi sa povišenim krvnim pritiskom. Takođe, interesantno je da su Hrvati prvi na listi nacija sa povišenim krvnim pritiskom, pa zbog sličnog životnog standarda i podneblja očekujemo slične rezultate “, kazao je Popović.

Dio međunarodnog naučnog tima „RCD RisC“ sa Univerziteta Crne Gore su dekan Popović i prof. dr Duško Bjelica, redovni profesor na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Njihov raniji naučni rad baziran na svjetskim trendovima u indeksu tjelesne mase, koji je obuhvatio sve starosne dobi, objavljen je u prestižnom časopisu „Lancet“, kojem je za 2016. godinu dodijeljen impakt faktor od 47.831 (Web of Science), dok je svaki objavljeni rad, u prosjeku citiran 6.93 puta.

Nastavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje koji učestvuju u ovom novom istraživanju i testiraju građane su mr Marina Vukotić, mr Marija Bubanja i Gorica Zorić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com