MANS: Objavljivanje imena svojevrstan skandal - Volim Podgoricu

MANS: Objavljivanje imena svojevrstan skandal

Objavljivanje imena državnih službenika koji su tužili državu zbog štete koja im je pričinjena nezakonitom radom rukovodećeg kadra predstavlja svojevrstan skadal, brutalno kršenje osnovnih ljudskih prava od strane izvršne vlasti i direktan podsticaj na nezakonit rad, ocijenjeno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

U MANS-u smatraju da optuživanjem službenika koji zaštitu svojih prava traže na sudu da tako podrivaju finansijski sistem države i javnim objavljivanjem njihovih imena, izvršna vlast stigmatizijuje te službenike i pravi svojevrsnu “listu za odstrjel” nepodobnih u državnoj upravi.

“Objavljivanjem imena državnih službenika i stavom da oni rade protiv države i da podrivaju finansijski sistem države, Vlada je direktno pozvala rukovodeće kadrove u državnoj upravi da se obaračunaju sa takvim službenicima. Smatramo da onaj ko tvrdi da se država i njen finansijski sistem podrivaju traženjem zaštite povrijeđenih prava na sudu, a ne kršenjem zakona i prava od strane odgovornih lica, ili je totalna pravna neznalica ili je glavni organizator i podstrekač nezakonitog rada”, naveli su iz MANS-a.

Pored toga u MANS-u ističu da objavljivanjem imena državnih službenika masovno se krše osnovna ljudska prava jer Vlada direktno vrši pritisak na državne službenike da odustanu od tužbi radi zaštite svojih prava. Tako, kako kažu u MANS-u, izvršna vlasti svim službenicima koji su tužili državu, kao i onima koji bi to mogli da urade ubuduće, ograničava
osnovno ljudsko pravo-pravo pristupa sudu.

“Sa druge strane, izvršna vlast koju godinama prate više nego ozbiljne sumnje u korupciju koja istinski podriva finansijski sistem države, nastavlja da radi u tajnosti, što je ambijent koji najviše odgovara akterima korupcije na najvišem nivou. Tako se premijer, koji u državnim službenicima prepoznaje državne neprijatelje samo zato što traže zaštitu svojih prava na sudu, potrudio da sav materijal sa sjednica Vlade proglasi tajnim”, stoji u saopštenju MANS-a.

U ovoj NVO smatraju da je višestruko veći interes javnosti da zna na koji način Vlada i njen premijer donose odluke, ko su pravna lica koja duguju državi stotine miliona eura poreza i doprinosa i u kakvoj su vezi sa premijerom i izvršnom vlasti, ko su poreski insprektori koji su nevršenjem službenih dužnosti omogućili da poreski dug bude u tako velikom iznosu i da veći dio bude nenaplativ.

“Premijer i Vlada su se pobrinuli da te podatke nezakonito priglase tajnim jer bi njihovim objavljivanjem svakako javnost mogla da vidi koliko izvršna vlast zapravo podriva finansijski sistem države i koliko je izvršna vlast odluke donosila u interesu države, a koliko u privatnim interesima određenih lica. Takođe, premijer i Vlada su morali da objave imena rukovodećeg kadra koji je nezakonitim radom kršio prava državnih službenika i pričinjavao im štetu. Prikrivanje njihovih imena i objavljivanje imena službenika koji zaštitu prava traže na sudu, Vlada i njen premijer otvoreno pokazuju da oni stoje iza nezakonitog rada i da su upravo oni ti koji državi pričinjavaju štetu”, zaključuju u MANS-u.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com