ČUDO PRIRODE: Ovu biljku gazimo svakodnevno, a ona liiječi PLUĆNE BOLESTI, MALOKRVNOST, ČIR NA ŽELUCU… - Volim Podgoricu

ČUDO PRIRODE: Ovu biljku gazimo svakodnevno, a ona liiječi PLUĆNE BOLESTI, MALOKRVNOST, ČIR NA ŽELUCU…

Bokvica ili trputac je višegodišnja zeljasta biljka, širokih jajastih listova koji su smješteni pri dnu uspravne stabljike. Cvjeta od juna do avgusta, a ima je pored puteva, na pašnjacima, livadama, u šumama…

ŠTA SVE SADRŽI

Razlikujemo tri vrste bokvice – žensku širokolistu, mušku uskolistu i srednju. List ove ljekovite biljke sadrži oko četiri odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida, dok u sjemenu bokvice ima sluzi, masnog ulja, bjelančevina i šećera.

Iako sva tri tipa bokvice imaju isti hemijski sastav, u narodu se najviše cijeni i najčešće upotrebljava ženska bokvica. Ona predstavlja idealno prirodno sredstvo za prvu pomoć u slučaju svih vrsta rana i povreda. Ispitivanjem je utvrđeno da ženska bokvica ima izrazita antibakterijska svojstva, tako da je ovo tradicionalno vjerovanje dobilo i naučnu potvrdu.

ŠTA LIJEČI?

Bokvica je sjajan lijek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova ljekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit…

Bokvica je dobar lijek za liječenje svih vrsta rana, ogrebotina, posjekotina, uboda osa, ugriza…

Ako stavite list bokvice u cipele, izliječićete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

PROVJERENI RECEPTI

Za bolje varenje

Svjež sok od bokvice, iscijeđen iz listova biljke, koristi se za liječenje upale želuca i crijeva. Jedna kašika dnevno riješiće vas svih tegoba. Da biste dobili svježi sok, bokvicu dobro operite, sitno je isjeckajte i iscijedite u sokovniku. Taj sok pomiješajte s medom i uzimajte tri puta na dan po jednu kašiku.

Ukoliko sok od bokvice, ali bez meda, koristite kao oblogu, riješićete se i glavobolje.

Obloga za rane

Poparite svježe listove bokvice, pa ih stavite na ranu. One će brzo zacijeliti, a čirevi sazreti i nestati.

Lijek za ubode insekata

Ako vas ubode pčela, osa ili komarac, mjesto uboda prekrijte vatom ili krpicom dobro namočenom u svjež sok od bokvice.

Za jači organizam

U jedan kilogram čistog planinskog meda dodajte 300 g svježih listova bokvice koju ste prethodno dobro oprali, osušili i samljeli u mašini za meso ili u blenderu. Prije svakog obroka uzimajte po jednu kašiku ovog melema.

Kod bolova u uhu

U uho nakapajte nekoliko kapi svježeg soka od bokvice i bol će proći.

Protiv zanoktica

Zgnječite nekoliko listova bokvice i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana rezultati će biti iznenađujuće dobri.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com