Izložba fotografija i promocija monografije Darka Dozeta - Volim Podgoricu

Izložba fotografija i promocija monografije Darka Dozeta 

 

U okviru međuinstitucionalne saradnje KIC-a “Budo Tomović” sa Kulturnim centrom Novog Sada organizovaćemo povodom 20 godina profesionalnog rada i 25 godina bavljenja fotografijom, otvaranje retrospektivne izložbe fotografija i promociju monografije “20 godina u jednoj sekundi” poznatog novosadskog fotografa Darka Dozeta.

Izloizbu će otvoriti čelnici centara za kulturu u petak, 23.marta u izložbenom holu KIC-a “Budo Tomović” u 19 sati, a neposredno nakon otvaranja biće upriličena promocija istoimene monografije i razgovor sa autorom u Multimedijalnoj sali na spratu. Inače, na 288 strana u monografiji je sabrano oko 250 Dozetovih fotografija.

“Svaka fotografija ima svoju poruku, svoj osoben i individualan izraz, ali nam prikazuje segmente autorovog života u proteklih 20 godina. Zbog svega toga postaje jasno da se ova, naizgled heterogena cjelina različitih umjetničkih stavova, pred očima posmatrača transformiše u harmoniju. Zbog velike stilske pristupačnosti njegovih fotografija, ova knjiga predstavlja zahvalno „štivo“ za sve ljubitelje i poštovaoce ove grane umjetnosti.” istoričarka umjetnosti Snježana Orlović

Darko Dozet je rođen 1976. u Novom Sadu gdje je završio Srednju grafičku školu, smjer fotografija, posle koje se 1996. godine zaposlio u novosadskom dnevnom listu „Dnevnik”. Od 1998. do 2007. godine fotoreporter je Novinske agencije Tanjug, a od 2007. godine fotoreporter je Kompanije Novosti.

Sarađivao je sa najuglednijim svjetskim novinskim agencijama, Rojters, Evropskom pres foto agencijom, Asošijeted presom, a fotografije su mu objavljivali gotovo svi svjetski listovi i magazini.

Njegove fotografije ilustrovale su više od hiljadu naslovnih strana najznačajnijih medija, prvenstveno Večernjih Novosti. U dosadašnjem radu okušao se u svim granama novinske fotografije. Od 1998. godine član je Udruženja novinara Srbije, a od 2017. godine član je njegove Uprave.

Samostalne izložbe imao je u više od pedeset gradova Srbije i inostranstva. Autor je projekta „Koreni duše“ posvećenog Kosovu i Metohiji, te koautor projekta „Svedoci trajanja“ koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu u Republici Rumuniji.
Autor je fotomonografije „Čuvari uspomena i svedoci istorije” posvećene kolegama fotoreporterima od Drugog svjetskog rata do danas.
Predavanja o novinskoj fotografiji po pozivu, u više navrata, držao je u Ruskom muzeju fotografije, Novosadskom univerzitetu, Muzeju Vojvodine, Kulturnom centru Novog Sada, Kulturnom centru Zrenjanina itd.
Osnivač je i predsjednik Foto asocijacije Vojvodine i jedan je od osnivača Udruženja fotoreportera Srbije, prvog u Srbiji koji okuplja fotografe zaposlene u medijima.

Pet godina za redom, uspješno organizuje kolektivnu izložbu radova fotoreportera Novog Sada i Vojvodine. Uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve organizovao je izložbu „700 godina manastira Krupa“.

Dobitnik je niza priznanja za rad i stvaralaštvo na polju fotografije. Neka od najznačajnijih su: 2015. godine osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom festivalu reportaže „Interfer” i proglašen je za najboljeg fotoreportera „Večernjih Novosti”. Godine 2016. dobio je nagradu „Laza Kostić“ koju za fotografiju dodjeljuje Udruženje novinara Srbije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com