Zašto su neki ljekari protiv pomjeranja sata - Volim Podgoricu

Zašto su neki ljekari protiv pomjeranja sata

Ljetnje računanje vremena počelo je od 25. marta, kada smo časovnike pomerili za sat unaprijed.Nekima to ne predstavlja nikakv problem, ali ima i onih koji kažu da im treba čak nekoliko dana da se naviknu na “novo vrijeme”.

Takođe, sve je više protivnika ljetnjeg i zimskog vremena, i to iz više razloga – ekonomskih i zdravstvenih.

Neka istraživanja pokazuju da prvog ponedjeljka poslije prelaska na ljetnje računanje vremena broj saobraćajnih nezgoda poraste oko sedam odsto, a da se tokom prva tri dana u sedmici poslije prelaska na ljetnje računanje vremena broj srčanih napada povećava oko pet odsto, što se objašnjava povećanim stresom zbog gubitka jednog sata sna.

Mnogi ljekari kažu da promjene računanja vremena dva puta godišnje loše utiču na ljude, izaziva stres, umor, depresiju, glavobolje…

Aktuelni izvještaj eksperata, predat Evropskom parlamentu, pokazuje da pomjeranje kazaljki odnosi više hiljada ljudskih života zbog nedostatka sna, poremećaja bioritma, saobraćajnih udesa, srčanih udara, depresija, samoubistava.

Prema izvještaju Ruske akademije medicinskih nauka, prelazak sa zimskog na ljetnje računanje vremena povećava broj srčanih udara 1,5 puta, učestalost samoubistava za 66 odsto, a broj poziva hitnoj pomoći je znatno uvećan.

Nije nam namjera da vas plašimo, već samo da vas upozorimo na eventualne simptome koje možete da osjetite narednih dana i da vam damo savjete kako da ih ublažite.

Prije svega, budite fizički aktivniji narednih dana jer je to način da se umorite i lakše zaspite. Prošetajte prije spavanja, barem 20 minuta. Potrudite se da idete u krevet sat vremena ranije nego što to inače radite.

Efekat promjene dnevne satnice veći je kod mlađih ljudi, nego kod onih starijih od 65 godina. Pretpostavlja se da je to zato što su mlađi ograničeniji poslovnim rasporedom, dok je dnevni raspored starijih fleksibilniji.

Na kraju, to je ipak samo jedan sat, ne brinite previše. Naročito jer ovo pomeranje kazaljki na časovnicima znači da smo zakoračili u proljeće kada se sve lakše prodnosi.

1 komentar

  1. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com