Dan Svetog Agapija: Ako tražite istinsku ljubav, danas treba da uradite OVU stvar - Volim Podgoricu

Dan Svetog Agapija: Ako tražite istinsku ljubav, danas treba da uradite OVU stvar

Pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju dan Svetog Agapija.

Tih sedmorica mladića gledali su kako svakodnevno muče hrišćane i kako oni herojski podnose te muke, te su i sami poželjeli da im se priključe. Vezali su sami sebi ruke i takvi došli pred kneza Urbana izjašnjavajući se kao hrišćani. Pridružio im se i Agapije i zbog svoje hrišćanske vjere svi su pogubljeni 303. godine.

Agapije je uzet kao primjer učitelja iskrenih emocija i njihove važnosti za svakog od nas.

Ljubav prema ma kome ili ma čemu, čak i prema samome sebi, može kod čovjeka vremenom ohladiti ili sasvim se izgubiti, pa i u mržnju se prevratiti. No ljubav čovjekova prema Bogu, jednom zadobijena i utvrđena, teško hladni, sem ako neko već ne siđe s pameti. U onom prvom slučaju čovjek umanjuje ili briše svoju ljubav ili zbog promjena u sebi ili zbog promjena u ljubavnim predmetima. U ovom drugom slučaju čovjek može da umanji svoju ljubav, prema Bogu, samo i jedino zbog promjena u sebi, a nikako zbog promjena u Bogu. Iz ljubavi su apostoli svršili svoju trku i iz ljubavi su mučenici prolili krv, samo da ne izgube Hrista.

Sve je to lepše i jasnije izrazio sv. Isak Sirin govoreći: „Ima ljubavi slične potoku od kiše, koji prestaje ubrzo po prestanku kiše. Ali ima ljubavi slične izvoru koji izbija iz zemlje, i koji nikad ne prestaje. Prva je ljubav čovječanska, a druga božanska. Da biste spoznali pravu ljubav važno je da danas odete u ckrvu i pomolite se Svetom Agapiju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com