Hrvatska traže 20.000 radnika: Uslovi su bolji nego ikad, plate veće i ne traže samo hotelijere - Volim Podgoricu

Hrvatska traže 20.000 radnika: Uslovi su bolji nego ikad, plate veće i ne traže samo hotelijere

Prošlogodišnja turistička sezona u Hrvatskoj je bila veoma dobra, a tamošnje Ministrastvo turizma ove godine očekuje još bolje rezultate. Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje procjenjuju da će ove godine za rad u ugostiteljsko-turističkom sektoru biti potrebno između 15 i 20 hiljada radnika.

Portal Index.hr uradio je tim povodom istraživanje i rezultati su više nego dobri, jer bi posao preko ljeta mogli da nađu i naši građani. Kako pokazuje sprovedeno istraživanje, hotelijeri su zainteresovani za radnike iz regiona, a i plate će biti veće.

Foto: Wikipedia/Florian Hirzinger

Hrvatski zavod za zapošljavanje naveo je da je u prva dva mjeseca ove godine bila nešto manja potražnja za radnicima, ali napominju da selekcija kandidata za predsojeću sezonu još uvijek traje, tako da će konačni rezultati biti poznati tek kasnije.

U prva dva mjeseca ove godine od traženih skoro 14.000 radnika na sezonskim poslovima, najviše su traženi radnici u oblasti pružanja smeštaja, pripreme i usluživanja hrane i to uglavnom konobara, sobarica, čistačica, kuvara, kuhinjskih radnika, pomoćnih konobara, pomoćnih kuvara, prodavaca, recepcionera i turističkih animatora.

Što se tiče hotelijera, svi još uvijek imaju otvorene pozicije za posao, ali su se uglavnom na vrijeme pripremili za sezonu, zadržavajući postojeće radnike ili tražeći nove na vrijeme. Vlada Hrvatske je ove godine raspisala kvotu za zapošljavanje 31.000 stranaca, od čega je turizmu i ugostiteljstvu dodeljeno 4.660 dozvola.

Foto: Profimedia/Tetra Images

– Što se tiče radne snage iz inostranstva, u kontaktu smo s većim brojem radnika. Kolege iz tima ljudskih resursa već su se predstavili u Orašju, Doboju, Zenici te ove godine očekujemo i radnike iz regije koji će raditi u našim destinacijama – istakla je Eva de Zan Prusina iz Plave Lagune, kompanije koja već 60 godina posluje u Poreču, Rijeci i Umagu.

Godišnje zapošljavaju oko 3.000 radnika, od kojih su polovina sezonci. Kompanija zaposlenima u Umagu i Poreču obezbeđuje smeštaj, a od 1. juna ove godine, u dogovoru sa sindikatima, radnicima će biti povećane plate između četiri i 10 odsto.

Turistička kompanija Maistra, ove godine zaposliće 200 radnika više nego prošle godine. Kako navode, uglavnom se oslanjanju na radnu snagu iz Istre, oko 70 odsto radnika dolazi im odatle, a ostalima, onima kojima je potrebno, organizuju i plaćaju smještaj.

Zaposleni imaju pravo na dva topla obroka, naknadu za prevoz na posao, a isplaćuju se i dodaci na platu, odnosno regres za godišnji odmor, božićni dodatak, jubilarna nagrada i solidarna pomoć.Tokom godine provode programe usavršavanja i dodatnog razvoja za sve svoje zaposlene.

Foto: Profimedia

Turistička grupacija Valamar Riviera, ove godine otvara 600 radnih mesta pa će u sezoni 2018. zapošljavati više od 6.600 radnika koji će raditi u 30 hotela i 15 kampova od Istre i Kvarnera do Dubrovnika.

– Zapošljavamo od IT stručnjaka i specijalista za marketing, prodaju i finansije, do konobara i recepcionara, kuvara, poslastičara ili someliera. Upravo zato je rad u Valamaru prilika za razvoj karijere u turizmu, a ne samo prilika za jednokratnu zaradu preko leta – naveli su iz ove kompanije.

Kako ističu, garantuju platu između 700 i 950 eura.

(Telegraf.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com