Sedmoro na liječenju od morbila, ukupno 49 oboljelih - Volim Podgoricu

Sedmoro na liječenju od morbila, ukupno 49 oboljelih

U Crnoj Gori se trenutno na bolničkom liječenju od morbila nalazi sedam pacijenata, a od početka godine i zaključno sa 29. martom, ukupno je registrovano 49 oboljelih sa laboratorijski dokazanom infekcijom‚ saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore.

Kako navode, kod pet pacijenata je bolest dokazana klinički ili je uspostavljena epidemiološka povezanost, dok je kod sedam trenutno uspostavljena sumnja na infekciju virusom morbila, pri čemu su laboratorijska i epidemiološka istraživanja još uvijek u toku.

“Vezano za izvor obolijevanja – 15 laboratorijski potvrđenih slučajeva (30,61%) je virusu bilo izloženo izvan Crne Gore i oni su bolest direktno prenijeli na 6 identifikovanih kontakata koji su povezani sa importacijom (12,24%). Kod 17 oboljelih (34,69%) ne postoji jasna povezanost sa izvorom infekcije, dok je kod 11 oboljelih (22,45%) utvrđen izvor oboljevanja na našoj teritoriji. Najpogođenija grupa su djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina (44,90%) od kojih niko nije vakcinisan. Zatim slijede odrasli stariji od 35 godina (16,33%) i mlađi odrasli (od 18 do navršenih 35 godina) kojih je ukupno registrovano 12,24%, te mlađi od jedne godine koji nisu ni mogli biti vakcinisani zbog uzrasta (10,20%) i čija je zaštita zavisila od kolektivnog imuniteta. Preostali oboljeli su djeca osnovno i srednje školskog uzrasta,” navode iz Instituta za javno zdravlje.

Devedeset odsto oboljelih je, kako ističu, nevakcinisano ili bez ikakvog podatka o vakcinaciji, dok samo kod pet oboljelih osoba postoje podaci o vakcinaciji koja je sprovedena ranije u djetinjstvu.

U poređenju sa državama u okruženju i imajući u vidu broj osjetljive djece i nezadovoljavajuće obuhvate vakcinacijom posebno među djecom rođenom 2015. i 2016. godine, napominju iz Instituta, nivo obolijevanja u Crnoj Gori se može smatrati niskim, dok se svaki sumnjivi slučaj morbila i dalje mikrobiološki i epidemiološki istražuje i prati, kontakti identifikuju i stavljaju pod nadzor uz istovremeno sprovođenje drugih protivepidemijskih mjera.

“Nažalost, dosadašnje obolijevanje je pokazalo da i dalje postoje neodgovorni pojedinci koji se ne pridržavaju preporuka Instituta za javno zdravlje koje se prije svega odnose na izbjegavanje društvenih kontakata i traženje ljekarske pomoći. Posebno je bitno napomenuti da svi kontakti oboljelih osoba koji razviju simptome ljekarsku pomoć ne moraju da traže odmah već je neophodno da se prije odlaska u dom zdravlja telefonom konsultuju sa svojim izabranim ljekarom kako bi im se pregled i uzimanje materijala za laboratorijske analize omogućio u uslovima koji neće ugroziti zdravlje drugih osoba”, zaključili su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com