Evo šta se događa kada nekoliko dana ne koristite Fejsbuk - Volim Podgoricu

Evo šta se događa kada nekoliko dana ne koristite Fejsbuk

Mnogi ovih dana pričaju o gašenju svojih Fejsbuk profila, ali nijesu ni svjesni da bi to moglo da utiče ne samo na nivo zaštite privatnosti, već i na zdravlje.

Naučnici sa Univerziteta u Kvinslendu istraživali su učinke gašenja Facebook profila na nivo stresa i, uopšte, psihofizičko stanje osobe i pokazalo se da zaista postoje.

Kao što obrazlažu šta vam se desi u tijelu kad ne pušite samo osam sati, tako i za “odvikavanje” od Fejsa prepoznaju beneficije za samo pet dana.

“Petodnevna pauza od Facebooka dovodi do smanjenja hormona stresa, kortizola”, kaže doktor Erik Vanman koji je radio na istraživanju. Međutim, na jedan efekat nije se računalo, prenosi Indeks.

“Iako su korisnici pokazali poboljšanje u nivou stresa, takođe su se izjasnili i o tome da su se osjećali manje srećno. Rekli su da su osjećali veće nezadovoljstvo svojim životom i da su se radovali povratku na Facebook”, dodaje Vanman.

U istraživanju je učestvovalo 138 ljudi.

“Facebook je postao bitan društveni alat za milione korisnika i očigledno pruža mnoge prednosti. Ipak, upravo zbog toga što prenosi informacije tolikom broju ljudi, može predstavljati izvor stresa. Čini se da ljudi uzimaju odmor od Facebooka, jer se osjećaju previše nervozno, ali vraćaju mu se čim osjete nezadovoljstvo ili manjak sreće jer su odvojeni od svojih prijatelja”, zaključuje Vanman.

Pa, sad kad to znate, “dozirajte” društvene mreže po želji i potrebi.

2 komentara

  1. An impressive share, I just now given this onto a colleague who has been carrying out a small analysis with this. And the man the truth is bought me breakfast due to the fact I discovered it for him.. smile. So i want to reword that: Thnx to the treat! But yeah Thnkx for spending the time to talk about this, I feel strongly concerning this and adore reading much more about this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with increased details? It can be extremely great for me. Massive thumb up because of this writing!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com