Od malih boginja oboljelo je 75 osoba - Volim Podgoricu

Od malih boginja oboljelo je 75 osoba

Od kraja januara, kada je zabilježen prvi slučaj malih boginja u Crnoj Gori, oboljelo je 75 osoba.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, sedmoro oboljelih trenutno je na bolničkom liječenju, a najpogođenija su djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina.

Iz Instituta juče nijesu odgovorili “Vijestima” da li su se stekli uslovi za proglašenje epidemije malih boginja.

“Broj novooboljelih od morbila nastavio je da raste nešto sporijim tempom nego tokom prethodnog mjeseca. Sličan trend biježi se kako u regionu, tako i u mnogim državama Evrope što je posljedica isključivo neadekvatne vakcinacije. Vrh obolijevanja još nije dostignut, a prema broju oboljelih najpogođenije države su Grčka, Italija, Rumunija i Srbija”, saopšteno je iz Instituta. Najviše oboljelih u Crnoj Gori, više od 38 odsto, su djeca uzrasta od 12 mjeseci do pet godina, od kojih niko nije vakcinisan. Slijede odrasli stariji od 26 godina (29,33 odsto oboljelih), pa bebe koje još nijesu napunile godinu, a koje i nijesu mogle da budu vakcinisane zbog uzrasta i čija je zaštita zavisila od kolektivnog imuniteta, kažu iz Instituta. Preostali oboljeli su djeca koja pohađaju osnovnu i srednju školu i mlađi odrasli. Iz Instituta je saopšteno da je 93,15 odsto oboljelih nevakcinisano ili bez ikakvog podatka o vakcinaciji, dok je samo petoro oboljelih vakcinisano ranije u životu. Nakon porasta broja oboljelih u regionu, apela nadležnih da vakcinišu djecu i kampanje, nekoliko hiljada mališana za pola godine primilo je MMR vakcinu. Iz Instituta su kazali da dosadašnje obolijevanje pokazuje da upkros svim mjerama koje se sprovode i dalje imamo nove slučajeve malih boginja.

Ta ustanova apelovala je na sve osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelima i razvile simptome (osip, visoka temperatura, dijareja) telefonom najave izabranom ljekaru prije dolaska u dom zdravlja i konsultuju sa njim, kako bi im se pregled i uzimanje materijala za laboratorijske analize omogućio u uslovima koji neće ugroziti zdravlje drugih osoba.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com