HRA apelovala na Vladu da zaštiti ugrožene od isključenja struje - Volim Podgoricu

HRA apelovala na Vladu da zaštiti ugrožene od isključenja struje

NVO Akcija za ljudska prava HRA danas je uputila pismo predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, ministru rada i socijalnog staranja Kemalu Purišiću i ministarki ekonomije Dragici Sekulić, apelujući da Vlada hitno donese podzakonski akt i obezbijedi primjenu člana 198 Zakona o energetici, kojim je zabranjeno isključivanje sa mreže takozvanih ranjivih kupaca, zdravstveno i socijalno ugroženih osoba, bez obzira na dugove za utrošenu struju.

U HRA ističu da donošenje podzakonskog akta, koji je neophodan da bi se primjenio član 198 Zakona o energetici, kasni već 21 mjesec.

“Zakon o energetici je stupio na snagu 28. januara 2016, dok je podzakonski akt trebalo donijeti do kraja jula 2016. godine. HRA je do sada četiri puta apelovala da se donese podzakonski akt i obezbijedi primjena zakona, posljednji put u februaru ove godine, povodom dana socijalne pravde”, podsjećaju u Akciji za ljudska prava.

U toj organizaciji navode da su ih dvije sugrađanke, koje spadaju u kategoriju zdravstveno i socijalno ugroženih osoba, obavijestile da su juče isključene sa električne mreže.

Izvršna direktorica HRA, Tea Gorjanc-Prelević, ocijenila je da nezakonito odlaganje primjene zakona, koji je trebalo da spasi najsiromašnije ljude od posljedica isključenja struje, predstavlja ozbiljnu obmanu građana, koji su opravdano očekivali da se zakon primjenjuje.

“Zbog toga oni imaju pravo i na naknadu štete. Danas smo drugi put ove godine apelovali da se hitno donese podzakonski akt, kao i da se obezbijedi da ugrožene samohrane majke budu odmah priključene na električnu mrežu”, zaključuje Gorjanc-Prelević.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com