Prof. dr Remzi Emiroğlu, stručnjak za presađivanje jetre: Klinika Acıbadem postiže odlične rezultate u transplantacijama jetre i bubrega - Volim Podgoricu

Prof. dr Remzi Emiroğlu, stručnjak za presađivanje jetre: Klinika Acıbadem postiže odlične rezultate u transplantacijama jetre i bubrega

Presađivanje jetre je jedna od najkomplikovanijih hirurških intervencija, a za mnoge pacijente predstavlja šansu za nov, normalan i zdrav život. Turska je jedna od zemalja sa najboljom stopom uspjeha transplantacije jetre, a klinike Acıbadem postiže izuzetno dobre rezultate u ovoj oblasti.

Prof. dr Remzi Emiroğlu, jedan od najboljih stručnjaka grupacije Acıbadem, detaljno objašnjava proces presađivanja jetre i ističe:

“Presađivanje jetre živog davaoca je najteže, jer u tom slučaju postoje dva pacijenta o kojima treba voditi računa. Potrebno je da davalac bude dobrog zdravlja, jer se vadi dio jetre, a rekonstrukcija sudova i žučnih puteva je veoma težak posao. Mislim da je ova vrsta operacije jedna od najtežih intervencija. Međutim, doktori u Turskoj koji je izvode veoma su dobri u tome što rade. Pošto nemamo mnogo ljudi koji doniraju organe poslije smrti, većina transplantacija vrši se pomoću jetri živih donora. Zapravo, 80% presađivanja obavlja se transplantacijom jetre živog donora, a kod presađivanja bubrega ovaj procenat se povećava na čak 85%. Ako bismo napravili svijetsku listu, Turska je na prvom mjestu zemalja u presađivanju bubrega živih donora, a druga u slučajevima jetre poslije Južne Koreje.”

Dr Remzi Emiroğlu

Prednosti Turske i klinika Acıbadem u vezi sa transplantacijom jetre je ta što je u Turskoj ova vrsta intervencije vrlo česta – obavlja se oko 1400 presađivanja jetre i 3500 transplantacija bubrega godišnje, a zbog nedostatka doniranih organa, 80–85% intervencija uključuje živog donora. Ove brojke dokazuju veliko iskustvo u ovoj vrsti intervencije. Povrh toga, tursko Ministarstvo zdravlja izuzetno dobro reguliše presađivanja. Centri za transplantaciju se redovno procjenjuju, a stopa uspjeha treba da prelazi 85%. Ako se ti parametri ne poštuju, centar se zatvara. U drugim zemljama kao što su Kina ili Indija ne postoje stroga pravila, tako da niko ne zna koja je stvarna stopa uspjeha intervencija. U Turskoj je stopa uspjeha svakog centra javna.

“Jetra davaoca se oporavlja za 3 mjeseca. Prva 3 mjeseca su jako bitna za donore, ali mogu da se vrate normalnom životu nakon ovog perioda. Sa druge strane, pacijenti koji primaju jetru moraju biti strogo praćeni u toku prve godine. Hospitalizuju se na 2–3 nedjelje i preporučuje se ostanak u Turskoj još dvije nedjelje nakon otpuštanja iz bolnice. Nastavljamo da pratimo pacijenta tokom prve godine. Presađivanja obavljamo da bismo pacijentu ponovo omogućili normalan život i srećni smo kada vidimo da se dobro osjećaju. Mogu da se bave fizičkim aktivnostima i da rade, što je sastavni dio normalnog života“ – ističe prof. dr Emiroğlu i naglašava da u klinici Acıbadem imaju i mnogo komplikovanih slučajeva. Dolazi im veliki broj pacijenata koji su potpuno izgubili nadu ili su lošeg zdravstvenog stanja i prošli kroz dug period bolesti. Doktori klinike Acıbadem im zapravo spašavaju život; sve se mijenja poslije presađivanja.

Prošle godine u bolnici Acıbadem obavljeno je 125 presađivanja jetre i 320 transplantacija bubrega. Ove intervencije su dio njihovog uobičajenog profesionalnog života. Najzahtjevniji dio su pedijatrijske intervencije jer ih prati mnogo emocija, to je teška situacija za roditelje koji gledaju svoje mališane kako pate. Sve što oni žele je da njihova djeca ozdrave. Bitno je razgovarati sa njima, objašnjavati situaciju. Presađivanje je komplikovana medicinska situacija koja se ne završava kada se pacijent “zatvori”.

Za vise informacija: Acıbadem Montenegro +382 68 880 418 www.acibadem.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com