Cimbaljević nije osuđena zbog ljekarske greške - Volim Podgoricu

Cimbaljević nije osuđena zbog ljekarske greške

Advokat Miro Orović, branilac dr Jele Cimbaljević, koja je zajedno sa troje kolega osuđena zbog inficiranja beba u bjelopoljskoj bolnici, podnio je Vrhovnom sudu zahtjev za zaštitu zakonitosti. Cimbaljevićeva je pravosnažnom presudom osuđena na godinu zatvora, a iste kazne su izrečene i njenim kolegama Zvonku Puletiću, Haki Tahirović i Tomislavu Jeremiću.
Orović je istakao da njegova branjenica nije osuđena zbog ljekarske greške.
– Kod svih novorođenčadi je postavila pravovremenu i tačnu dijagnozu i primijenila odgovarajuću terapiju u skladu sa standardima medicinske nauke. Ovo je nesporno utvrđeno u krivičnom postupku i javnost mora to da zna – istakao je Orović.

Kako je dodao, dr Cimbaljević je osuđena je jer nakon postavljene dijagnoze sumnja na neonatalnu sepsu kod dvoje novorođenčadi nije prijavila sumnju na opasnu zaraznu bolest Komisiji za intrahospitalne infekcije Opšte bolnice u Bijelom Polju.
–Sudovi su ovako odlučili uprkos tome što se neonatalna sepsa, pa ni sumnja na neonatalnu sepsu, ne prijavljuje kao zarazna bolest. Osuda dr Jele Cimbaljević je nezapamćen skandal i pravno nasilje iz više razloga. Prvo, svi ljekari su osuđeni na osnovu propisa koji nijesu važili u vrijeme pojave infekcije (novembar 2014. godine). Sa stanovišta zakonitosti ovo je nezamislivo i nedopustivo– kazao je Orović.

Kako je dodao, primijenjen je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti iz 2005. godine u originalnom tekstu, bez izmjena i dopuna iz 2010. i 2012. godine, kao i stručno-metodološko uputstvo definicije zaraznih bolesti koje nije postojalo u novembru 2014. godine, nego je objavljeno tek u avgustu 2015. godine.
– Sudije nijesu ni pročitale propise koji su važili i koji je trebalo primijeniti. Svako ko makar ovlaš pročita zakon i pravilnik mora da vidi da neonatalna sepsa nije zarazna bolest. Svako ko pročita propise mora da vidi da su zarazna bolest i bolnička infekcija sasvim različite pojave i različite stvari. Svako ko pročita pravilnik mora da vidi da postoji više vrsta prijava, da svaka od njih ima svoj naziv i da je za svaku od njih jasno propisano iz kojih razloga se podnosi, u kom roku, kome i na koji način (u kojoj formi, na kom obrascu). Svako ko pročita klasifikaciju bolesti mora da vidi da su bolesti sa različitim nazivom i različitom šifrom – različite bolest – rekao je Orović.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com