KAD ZAGRMI NA SVETOGA ĐORĐA: Meteorolozi za Đurđevdan najavljuju stravične nepogode, a naši stari vjeruju da to znači da… - Volim Podgoricu

KAD ZAGRMI NA SVETOGA ĐORĐA: Meteorolozi za Đurđevdan najavljuju stravične nepogode, a naši stari vjeruju da to znači da…

Na Đurđevdan se obilježava uspomena na Svetog Đorđa, a ovaj praznik poštuju i katolici i pravoslavci.

 

FOTO: WIKIPEDIA

 

Kod nas je on poprimio i neke druge osobine, mješajući se sa predhriščanskim kultovima Balkana, pa se zato i praznik Svetog Đorđa kod nas ne slavi ist kao i u drugim hrišćanskim zemljama Đurđevdan je praznik sa mnogo narodnih običaja i magijskih radnji za zaštitu, zdravlje i plodnost, koje se tog dana obavljaju.

 

 

Običaji i vjerovanja našegnaroda vezana za Đurđevdan su u narodu svakako postojali i prije nego što je primio hrišćanstvo. Sveti Đorđe je svojim praznikom svakako zauzeo mjesto starog srpskog božanstva plodnosti Jarila i njegovog praznika.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

Ovaj praznik smatra se za granicu između zime i ljeta, praznik vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre usjeve. Za malo koji praznik kod nas je vezano toliko običaja i vjerovanja, pa i magijskih radnji.

 

 

Vjerovalo se da ako je na Đurđevdan vedro – „da će biti plodna godina“, a ako na ovaj praznik i sutradan bude padala kiša – „da će ljeto biti sušno“.

 

FOTO: EPA/ILUSTRACIJA

 

Kaže se  da koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine.

 

FOTO: FOTO AP

 

 

Narednih dana će biti promjenljivo oblačno, nestabilno i malo hladnije u odnosu na prethodne dane, mjestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Samo će u ponedeljak na sjeveru i zapadu, a u utorak u većini mjesta biti suvo i uglavnom sunčano.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com