Ovi mali trikovi smanjiće vam račune za 27 odsto, treba samo da promijenite nekoliko navika - Volim Podgoricu

Ovi mali trikovi smanjiće vam račune za 27 odsto, treba samo da promijenite nekoliko navika

Da vam se mjesečni računi smanje za 27 odsto, gdje bi vam bio kraj? Za tako nešto ne morate da čekate nekakve popuste i odluke, već da sami sebi obezbijedite potrebnu uštedu. A za to je potrebno da samo malo promijenite navike rukovanja vašim aparatima i uređajima.

Ovo su konkretni savjeti kako da pare od računa zadržite u svom novčaniku:

1. Mašina za veš troši 7,3 odsto ukupne energije domaćinstva, a kako bi uštedjeli, trebalo bi da veš perete onda kada je mašina skroz puna. Takođe, koristite programe za pranje na niskoj temperaturi, jer  80 odsto energije mašina troši na grijanje vode.

Foto-ilustracija: Profimedia

2. Mašina za sušenje veša troši 2,1 odsto energije, a bolje je koristiti onu za pranje i sušenje veša odvojeno, jer se time ipak ostvaruju uštede. Centrifuga skraćuje sušenje, a time i smanjuje potrošnju.

3. Na bojler otpada 7,5 odsto potrošnje energije, najviše troši onaj na plin, a najmanje kondenzacijski bojler. Temperaturu vode najbolje bi bilo namjestiti između 30 i 35 stepeni.

4. Frižider troši najviše energije domaćinstva – čak 18,9 odsto. Ukoliko u njega stavite toplu hranu, ona će povećavati temperaturu, zbog čega će frižider morati da utroši više energije na ponovno hlađenje, tako da bi bilo dobro da to izbjegavate. Svom frižideru možete pomoći (a time i uštedjeti) tako što ćete zamrznutu hranu odleđivati unutar njega, kako bi se iskoristila niska temperatura jela. Osim toga, savjetuje se čišćenje zadnje strane frižidera barem jednom godišnje.

Zadnju stranu čistite redovno Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

5. Mikrotalasna štedi oko 60 odsto energije u odnosu na konvencionalnu rernu.

6. Šporet troši 9,3 odsto ukupne energije domaćinstva, a ako umjesto električnih ploča koristite indukcijske, uštedjećete oko 20 odsto te energije. Osim toga, kuvanje s poklopcem štedi oko 25 odsto energije.

7. Mašina za pranje sudova potroši 3,7 odsto energije domaćinstva. Čak 90 odsto te energije on upotrijebi da zagrije vodu, te se preporučuje korišćenje programa s nižim temperaturama. Takođe, uštedite tako što ćete redovno čistiti filtere i kontrolisati nivo soli u mašini.

8. Rerna troši 5,1 odsto energije donaćinstva. Taj utrošak ćete smanjiti prije ako za vrijeme pečenja koristite svjetlo, da provjerite je li jelo gotovo, nego ako je svako malo otvarate. Vreo vazduh koji vam zapahne lice ona mora nekako da nadoknadi i odjednom vas taj obrok košta skuplje. Iskusne domaćice kažu da nema potrebe zagrijevati rernu prije pečenja koje traje više od sata, a nije loše ni da je ugasite prije samog kraja krčkanja, kako bi se iskoristila postojeća toplota.

Isključite je pred kraj pečenja Foto: pixabay.com

9. Grijanjem trošimo 7,4 odsto energije, a plin je ekonomičniji od struje jer se, osim za grijanje prostora, koristi i za zagrijevanje vode. Nadalje, preporučuje se instalacija termostata za regulaciju temperature, koji treba postaviti između 20 i 22 stepena, noću između 15 i 17 . Mogu se i spustiti roletne tokom noći, kako bi se zadržala temperatura, a dobra izolacija prozora štedi između 20 i 30 posto na grijanju.

10. Gledanjem televizora potroši se 7,5 odsto energije domaćinstva. LED ekrani su najekonomičniji jer troše 25 posto manje od LCD-a i 40 odsto manje od plazme. Kad ne gledate TV, ugasite ga, ne stavljajte na “stend baj” jer i tako trošite energiju.

Nikako na stend baj Foto: Pixabay.com

11. Kako bi uštedjeli na potrošnji vode, instalirajte tzv. perlatore, odnosno regulatore pritiska vode u vodovodnim instalacijama, koji štede oko 60 odsto potrošnje. Preporučuje se i tuširanje umjesto kupanja, pošto petminutno tuširanje troši čak 75 odsto manje vode nego jedna puna kada. Osim toga, instalacija dvokoličinskog vodokotlića uštedi tri litra pri svakom korišćenju, odnosno oko 100 litara mjesečno po korisniku. Naravno, zatvorite slavinu tokom pranja ruku, zube, brijanja ili sapunanja, piše portal Novac.hr.

12. Upotrebom klime potroši se oko 2,3 posto ukupne godišnje potrošnje domaćinstva, a idealna temperatura je ona od 26 stepeni. Važno je znati da se smanjenjem temperature kuća neće brže rashladiti, nego će samo povećati potrošnju. Inače, za rashlađivanje prostora od devet do 15 kvadrata potrebno je oko 1,5 kW, a za prostor između 25 i 30 kvadrata 2,4 kW. Održavajte filtere čistima, provjetravajte svoj dom i spustite roletne tokom dana, kako sunce ne bi bespotrebno zagrijevalo prostor.

Ako je na 10 stepeni, stan vam se neće brže rashladiti Foto: Profimedia/Panthermedia, pixabay.com

13. Uređaje poput telefona, računara i laptopa preporučuje se ne puniti što duže. Ako nećete koristiti kompjuter duže od 30 minuta, ili ga ugasite cijelog, ili barem monitor. Nije zgoreg povezati sve uređaje na šine sa više utičnica, jer tako pri jednom isključenju gasite sve uređaje. Ponovo, ako ih ostavite na “stend baju”, oni će nastaviti da troše čak 6,6 odsto ukupne potrošnje domaćinstva.

14. Paljenjem svjetla godišnje trošimo 11,7 posto energije domaćinstva, što je samo još jedan razlog da se više oslanjate na ono prirodno.  Sijalice sa žarnom niti najviše troše i traju samo 1.000 sati, dok halogene lampe puno troše, ali traju dugo. Od svih njih fluorescentne troše 80 odsto manje i traju osam do deset puta više, a bolje ih je ne gasiti ako ćete biti van sobe manje od 20 minuta. Iako su štedne sijalice skuplje, one traju između 8.000 i 10.000 sati i trebaju između 20 do 25 posto manje energije od onih halogenih. LED sijalice smanjuju potrošnju do čak 90 posto od onih sa žarnom niti, te traju šest puta duže od njih.

(Novac.hr)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com