SLAVIMO MARKOVDAN: Spavalice, što dalje od kreveta! Vjerovanje kaže da ako danas zadremate… - Volim Podgoricu

SLAVIMO MARKOVDAN: Spavalice, što dalje od kreveta! Vjerovanje kaže da ako danas zadremate…

Danas  pravoslavna crkva praznuje Markovdan. Za ovaj praznik, koji se slavi i kao krsna slava, narod vezuje mnoge običaje i vjerovanja koja su se održala sve do današnjih dana.

U narodu se ovaj praznik svetkuje uvijek 8. maja kao zavetina u mnogim naseljima. Markovdan je takođe i krsna slava mnogih  porodica. Sveti Marko je slava velikog broja porodica u Srbiji, a pada samo dva dana posle Đurđevdana.

 

Markovdan se obilježava  i praznuje od davnina. Vjerovalo se da će onoga ko se danas ogriješi i ne ispoštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje. Zato na današnji dan zemljoradnici ništa ne rade na svojim njivama.

 

 

Ovo se smatra “blagim danom”, vremenom za odmor i molitvu. Ova tradicija se prenijela i na ostala zanimanja – danas nikako ne treba raditi jer se vjeruje da Sveti Marko hoda svetom sa korpom punom grada, pa onom ko radi šalje nevrijeme koje će ga pratiti preko cele godine. Takođe, ovo je loš dan za spavalice! Na ovaj dan, vjeruje narod, nikako ne valja drijemati preko dana jer će se onda biti bunovan i pospan preko cijele godine.

Prema narodnom vjerovanju, ako je na Đurđevan neko dočekao jutro u postelji ili mu je tog dana neko predao san – što je značilo da će tokom cijele godine biti dremljiv, a mozda i bolešljiv – taj treba da odspava i na Markovdan, pa će se tako izbaviti od pospanosti i bolesti.

Današnji dan, nazivajući ga Mistrovdanom, naročito su praznovali kovači verujući da bi im miševi izgrizli mehove ako bi tog dana radili.

 

(Kurir.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com