Kontrolišite svoje snove i sami izaberite šta ćete da sanjate - Volim Podgoricu

Kontrolišite svoje snove i sami izaberite šta ćete da sanjate

Naučnici razvijaju uređaj koji će ljudima omogućiti da kontrolišu svoje snove i da uđu u fazu sna kad se dešavaju halucinacije.

Naučnici sa Masačusets univerziteta tehnologije razvijaju uređaj koji će ljudima omogućiti da kontrolišu svoje snove i da uđu u fazu sna kad se dešavaju halucinacije. Riječ je o hipnagogiji, stanju svijesti između sna i jave koji se javlja u trenutku buđenja ili padanja u san i uključuje iskrivljenu percepciju prostora i vremena. Ovo stanje može da uzrokuje snove u kojima je osoba svjesna da sanja, pa tako može preuzeti kontrolu nad sopstvenim snom. Jedna od manifestacija hipnagogije je vantjelesno iskustvo kod kog se javlja osjećaj lebdjenja i napuštanja tijela.

Tomas Edison i Salvador Dali su namjerno izazivali ovo stanje da bi u međuprostoru između jave i sna dobili izvor inspiracije i nove ideje. Naučnici sada prave uređaj koji na osnovu otkucaja srca i pomjeranja mišića pokazuje kad osoba izlazi iz faze hipnagogije i ulazi u duboki san.

Kad se to dogodi, robot pored kreveta je podešen da ispusti zvuk kako bi osobu vratio u stanje hipnagogije. Taj zvuk može biti bilo šta, pa i riječ, a naučnici su otkrili da ako robot kaže “zec” ili “more”, osoba će sanjati te simbole.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com