Ramazan počinje sjutra - Volim Podgoricu

Ramazan počinje sjutra

Mjesec posta Ramazana za sve vjernike muslimanske vjeroispovijesti počeće sjutra, dok će se večeras klanjati prve teravije-namaz tokom mjeseca posta.

Ramazanski Bajram se slavi 15. juna.

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara, a njegov početak se obilježava pojavom polumjeseca. To je mjesec u kome je, kako se vjeruje, počelo objavljivanje Kurana.

Vjernici su tokom Ramazana na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i pića, čak i vode, a zabranjeno je i pušenje i svako ponašanje koji nije u skladu sa Alahovim propisima.

Ramazanski post počinje u zoru i traje čitav dan do zalaska sunca, kada se priprema iftar, nakon čega su jelo i piće dopušteni tokom cijele noći.

Tokom Ramazana vjernici bi trebalo da posjećuju rodbinu, komšije, braću po vjeri, kao i da obilaze bolesne i pomažu siromašnima i nemoćnima.

CdM

2 komentara

  1. There couple of fascinating points at some point in this posting but I don’t determine if these people center to heart. There is some validity but Let me take hold opinion until I check into it further. Great write-up , thanks and then we want more! Combined with FeedBurner in addition

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com