Goran je više od svega volio nebo, a jedna fatalna greška je koštala života njega i njegovu saputnicu - Volim Podgoricu

Goran je više od svega volio nebo, a jedna fatalna greška je koštala života njega i njegovu saputnicu

Iskusni pilot Goran Petrović (48) iz Beograda i njegova prijateljica Olivera Marić (42) nastradali su u Zemunu u Goranovom sportskom avionu najvjerovatnije njegovom greškom, pokazali su prvi rezultati iz istrage, piše Informer.

Petrović je prilikom penjanja na veću visinu iznenada izgubio kontrolu nad letjelicom i pao je na njivu, nadomak aerodroma “13. maj” u Zemun polju, s kog su poletjeli. I on i njegova prijateljica su na mjestu poginuli.

Kako se saznaje od izvora bliskih istrazi, Olivera nije bila na letačkoj obuci, a komande na njenom mjestu u avionu CH601 “Zenair” su bile blokirane, pa je letjelicom upravljao samo Goran. Nesreća se desila u 32. minutu leta. Goran prije toga nije prijavio nikakav problem preko radio-veze.

– Petrović je imao važeću dozvolu za letjenje, a let je bio uredno prijavljen. Pilot je krenuo avionom, bio izvjesno vrijeme u niskom letu, a zatim je krenuo u penjanje pod uglom od oko 30 stepeni. Dok se peo, avion se naglo zanio udesno i ušao u režim nekontrolisanog leta, gdje pilot nije mogao da upravlja avionom – kazao je izvor iz istrage.

Boško Todorović, kolega nastradalog pilota, kaže da je Goran živeo za letjenje i da je bio iskusan i dobar pilot.

 Goran je volio da leti više od svega, a nastradao je na mjestu iznad kog je najviše volio da leti.Koristio je svaku priliku da poleti svojim avionom… U srijedu predveče došao je u hangar u Zemunu sa tom prijateljicom, koju je vodio sa sobom na letjenje nekoliko puta od februara. Svi smo je znali samo površno… Goran se tog dana pozdravio sa svima nama, popričao i otišao da pripremi avion – kaže Todorović.

DETALJNO PROVJERIO AVION

Prema njegovim riječima, Goran je detaljno pregledao avion i provjerio gorivo.

– Svi smo čuli kad je startovao motor, radio je normalno... Nakon toga su uzletjeli. Tačno u 32. minutu leta dogodila se nesreća. Goran prije toga ništa nije javljao preko radio-veze, nije prijavio da ima nekih problema ili nešto slično – priča Todorović.

On dodaje da Goranova prijateljica nije bila ni na kakvoj obuci sa Goranom:

– To mogu da tvrdim jer Goran nije bio instruktor. On je jednostavno bio zaljubljenik u letjenje i volio je tu svoju strast da približi drugim ljudima, da ih provoza, da im dočara sve to. Posle nesreće došli su ljudi iz Centra za ispitivanje udesa u vazduhoplovstvu, ispitali su i sve nas na aerodromu.

ODLIČAN PILOT I PLEMENIT ČOVJEK

Todorović ističe i da je Goran bio odličan pilot i plemenit čovjek.

– Goran ima auto-servis, jer je po struci bio automehaničar. Kada god bi neko od nas pilota i njegovih prijatelja dovezao kod njega automobil na popravku, rijetko kad je htio da naplati. Imao je veliko srce… – kaže on.

Drugovi Gorana Petrovića su se potresnim porukama na Fejsbuku opraštali od stradalog pilota.
Zmaju, vječno si mi u srcu. Leti i smij se“, “Hvala ti što si mi pomogao da se oslobodim straha od letjenja. Znam, letiš i dalje, samo na nekim drugim visinama“, “Odletio si nam, baš na nebo koje si najviše volio. Nastavi svoj let s anđelima”…

 

Izvor: Telegraf

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com