LGBT PAROVI NEĆE USVAJATI DJECU - Volim Podgoricu

LGBT PAROVI NEĆE USVAJATI DJECU

Predsjednik Upravnog odbora NVO Kvir Montenegro Danijel Kalezić saopštio je u razgovoru za Dan da nijesu tačne tvrdnje da se nacrtom Zakona o istopolnim partnerstvima, koji je na javnoj raspravi, omogućava usvajanje djece gej parovima. On ističe da se to pitanje nije ni razmatralo, a očekuje da rasprava o tom aktu protekne mirno i bez incidenata.

“Očekujemo da će javna rasprava proteći mirno i bez incidenata. Ne plašimo se za bezbjednost učesnika i učesnica javne rasprave. Ukoliko neko pak pokuša da napravi bilo koju vrstu incidenta vjerujemo da će nadležni organi na adekvatan način uraditi svoj posao i u skladu sa zakonom procesuirati i sankcionisati svaku osobu koja eventualno pokuša da omete javnu raspravu”, očekuje Kalezić.

On navodi da je priča pojedinih partija da „neće dozvoliti homoseksualcima da usvajaju djecu” neosnovana, jer niko nije ni govorio o usvajanju.

“Ne samo da niko nije to rekao, nego ta mogućnost nije bila ni razmatrana tokom pripreme zakona, pa samim tim ni planirana niti postoji u tekstu nacrta Zakona o životnim zajednicama lica istog pola. Sve naše aktivnosti u odnosu na ovaj zakon su realizovane u skladu s planom, pa samim tim i ovo pitanje. Pojedinci saopštavaju neistine već neko vrijeme pokušavajući da preko leđa LGBT osoba uberu po koji glas tokom predizborne kampanje i traže zabranu nečega što već nije dozvoljeno pokazujući osnovno nepoznavanje crnogorskog pravnog okvira koji reguliše pitanja ljudskih prava i sloboda”, ocijenio je Kalezić.

Dodao je da zakon o kojem će se raspravljati ne ugrožava zajednice osoba različitog pola niti se njima bavi na bilo koji način.

“Zakon uređuje osnovna prava i obaveze osoba istog pola. Njime je regulisan osnovni minimalan obim prava koja dva lica treba da imaju po osnovu zajedničkog života. Ta prava su bazirana u najvećoj mjeri u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. U pitanju su imovinsko-pravni odnosi, nasleđivanje, izdržavanje, pravo na ostvarivanje zdravstvenog i socijalnog osiguranja po osnovu životne zajednice, pravo na socijalnu zaštitu, te pravo na privremeni boravak stranaca po istom osnovu, pravo na naknadu štete u slučaju smrti partnera i slično. Ovim zakonom nije dato pravo na starateljstvo ili usvajanje djece, već je data isključivo i samo obaveza da jedan partner izdržava djecu drugog partnera ukoliko ih on ili ona već imaju, te pravo da u hitnim slučajevima kada prijeti neposredna opasnost za djecu, može donijeti hitnu odluku o preduzimanju neophodnih radnji u skladu s interesima djece”, objašnjava Kalezić.

Na pitanje postoji li partija u Crnoj Gori koja se zalaže za interese LGBT zajednice i da li organizacije koje se bave LGBT pravima imaju saradnike u političkim krugovima, Kalezić objašnjava da je analiza programa stranaka pokazala da se neke od njih u svojim programima zalažu za ljudska prava LGBT osoba.

“Očekujemo da će tokom sledećih godina sve više političkih partija prepoznati značaj za aktivnijim zalaganjem za poštovanje osnovnih ljudskih prava i jednakost svih građana, bez obzira na njihove lične karakteristike. Vjerujemo da je zadatak svake političke partije i svih političara i političarki da čine sve što mogu da poboljšaju život svih građana i građanki Crne Gore, posebno društvenih grupa koje su suočene sa raznim oblicima nasilja i diskriminacije, pa samim tim i LGBT osoba”, istakao je Kalezić, dodajući da LGBT pokret u Crnoj Gori nema ambiciju da jednog dana formira partija koja bi u centru djelovanja imala LGBT zajednicu.

DAN

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com