Obilježeno 270 godina od rođenja Petra I Petrovića Njegoša - Volim Podgoricu

Obilježeno 270 godina od rođenja Petra I Petrovića Njegoša

Izložba plakata i knjiga povodom obilježavanja 270 godina od rođenja Petra I Petrovića Njegoša otvorena je večeras u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“.

Izložbu je otvorio akademik Sreten Perović, koji je govorio o životu i djelu Petra I. Perović je, između ostalog, kazao da svjetlo slave, koje sa pravom pripada Svetom Petru Cetinjskom obasjava i naše vrijeme i predstavlja zalog pred ostatkom svijeta.

Petar I, koga su Crnogorci i za života smatrali svecem svakako nije bio samo duhovnik i državnik. Bio je pjesnik, istoriograf, zakonodavac, etičar, poliglota, a prije svega bio je čovjek koji je dobro poznavao naravi Crnogoraca, njihovu sujetu, agresivnost, sklonost ka nadmetanju pa i otimanju, pa je svoj višestruki, posebno moralni autoritet upotrebljavao u zaštiti ugleda naroda I države na čijem čelu je bio – kazao je Perović.

U sklopu izložbe prikazan je i film o Petru I, autora Gojka Kastratovića i Živka Andrijaševića, rađen u produkciji RTCG.

Autorke izložbe su bibliotekarka savjetnica Milenija Vračar i viša bibliotekarka Zorica Sjekloća, a večerašnji program organizovan je u sklopu obilježavanja Evropske godine kulturne baštine.

 Izvor: RTV Cetinje

1 komentar

  1. I absolutely love your blog and find most of your post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on a lot of the subjects you write in relation to here. Again, awesome site!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com