Bajčetić: Neka vrsta optimizma da će se uniformisani batinaši koji su me pretukli privesti pravdi - Volim Podgoricu

Bajčetić: Neka vrsta optimizma da će se uniformisani batinaši koji su me pretukli privesti pravdi

Prvostepena parnična presuda Osnovnog suda u Podgorici, povodom moje tužbe za naknadu nematerijalne štete, a nastale na protestima Demokratskog fronta (DF) oktobra 2015, može predstavljati minimalnu satisfakciju za dalje procese povodom ovog slučaja, saopštio je danas Nikola Bajčetić, član predsjedništva Pokreta za promjene (PzP).

“Ipak, uliva neku vrstu optimizma da će se jednog dana, uniformisani batinaši koji su me pretukli, privesti pravdi. Zato, obavještavam javnost da će moj pravni zastupnik uložiti žalbu na ovu presudu iz razloga što je tužbeni zahtjev djelimično usvojen”, istakao je Bajčetić.

Bajčetić će dobiti odštetu od 3.500 eura zbog povreda koje je zadobio od pripadnika policije 17. oktobra 2015. godine, kada su uklanjani šatori DF-a na jednom od protesta. To je prvostepena presuda sudije podgoričkog Osnovnog suda Veljka Radovanovića koji je djelimično usvojio tužbeni zahtjev Bajčetića, pa mu je umjesto traženih 6.300 eura na ime pretrpljenih fizičkih bolova, pretrpljenog straha i na ime duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda, dosudio nematerijalnu štetu od 3.500 eura.

Bajčetić je dodao da u presudi stoji da je sud djelimično usvojio tužbeni zahtjev, pa mu je umjesto traženih 6.300 eura na ime pretrpljenih fizičkih bolova, pretrpljenog straha i na ime duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda, dosuđena nematerijalna šteta od 3.500 eura.

“Takođe, u presudi stoji da je utvrđeno da su policijski službenici u tom slučaju prekoračili svoja ovlašćenja: “U postupku je nesumnjivo utvrđeno da su prilikom lišenja slobode tužioca policijski službenici prekomjerno primijenili fizičku silu prema njemu i zlostavljali ga nečovječnim i ponižavajućim postupanjem i da su primijenili silu veću od one koja je bila apsolutno neophodna”. U presudi piše da su policijski službenici svojim postupanjem prekršili član 28 Ustava Crne Gore, ali i etički Kodeks i član 3 Evropske konvencije.”Tužilac nije pružao otpor već se nalazio u bespomoćnom pognutom položaju, glavom prema asfaltu i rukama pokrivajući glavu sa namjerom da se zaštiti od udaraca. Tom prilikom je zadobio više od 11 udaraca po čitavom tijelu”, piše u obrazloženju”, kazao je Bajčetić.

On je rekao i da ne treba izostaviti činjenicu da je u nizu političkih procesa koji se vode protiv DF-a, te nesolidarnosti od strane pojedinih kolega iz opozicije ali i civilnog sektora, jedino ono što ih je održalo jeste vjera i iskrena solidarnost unutar samog DF-a.

“Takođe, treba saopštiti I to da smo u poslednjih godinu dana proveli možda vise na optuženičkim klupama u sudnicama, nego na terenu sa našim aktivistima. Ali ideja je i dalje ista, volja jaka, a mi smo odlučni da nastavimo borbu. Demonstracija sile od strane režima koji zloupotrebljava institucije u obračunu sa DF-om, zapravo predstavlja njihovu slabost, i sramotu, a našu snagu. Zato vjerujem da će građani umjeti da cijene žrtvu koju smo mi u DF-u podnijeli, u datom momentu”, zaključio je Bajčetić.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com