Milo Đukanović najbogatiji šef države u Evropi - Volim Podgoricu

Milo Đukanović najbogatiji šef države u Evropi

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović trenutno je najbogatiji predsjednik države među svim šefovima država u EU i zemljama kandidatima za članstvo, a njegovo bogatstvo se procjenjuje na 14,7 miliona eura, što je mnogo više od imetka drugih šefova država ako se pogledaju zemlje koje u svom ustavnom uređenju imaju funkciju predsjednika države.
Naime, čak i drugoplasirani na listi najbogatijih predsjednika evropskih država po imetku prilično zaostaje za prvoplasiranim Đukanovićem, koji je skoro tri decenije na vlasti. Za sve to vrijeme aktuelne su optužbe za kriminal, korupciju i pljačku državne imovine koje se vezuju za njega, njegove najbliže srodnike i prijatelje.

Poređenja radi, prema izvještajima francuskih medija, predsjednik Francuske Emanuel Makron, koji je svojevremeno bio milioner, danas živi skromnijim životom. Zvanično, Makron nema svoj automobil, a kuća u kojoj živi vlasništvo je njegove supruge. Ima 140.000 eura na računu, 300.000 prihoda od izdavaštva i 65.000 eura u akcijama.
Za razliku od francuskog predsjednika, Đukanović je stoprocentni ili djelimični vlasnik firmi koje prijavljuju milionsku imovinu i prihode, ima svoj stan, a akcije je prodao i zaradio milione. Predsjednik Crne Gore je vlasnik firme Kapital invest, polovine firme Global Montenegro i 25 odsto akcija firme Univerzitas, u okviru koje radi Univerzitet „Donja Gorica” (UDG). Prema imovinskom kartonu Mila Đukanovića, firma Global Montenegro posjeduje zemljište u Budvi površine 20.130 metara kvadratnih koje je pod hipotekom. Za njegovu firmu Kapital invest nema podataka o nekretninama, a u njenom vlasništvu je automobil „audi A6”. Đukanović je vlasnik stana od 187 kvadratnih metara u Podgorici.
Predsjednik Irske Majkl Higins, prema pisanju tamošnjih medija, ima imovinu vrijednu 1.750.000 eura. Mnogo skromnijom imovinom od Đukanovića raspolažu i predsjednik Češke Miloš Zeman, čiji se imetak procjenjuje na 600.000 eura, rumunski predsjednik Klaus Joanis, koji je „težak” 430.000 eura, i grčki predsjednik Prokopis Pavlopulos, čija se imovina procjenjuje na 250.000 eura, a sličnim bogatstvom raspolaže i predsjednik Italije Serđo Matarela.

Naravno, sama plata koju prima za obavljanje državnih funkcija nije izvor Đukanovićevih enormnih prihoda, jer se njegova zarada po tom osnovu već decenijama kreće između 1.500 i 2.000 eura.
Podaci o imovini šefa crnogorske države i članova njegove porodice prezentovani su i u istraživanju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), čije je sjedište u Vašingtonu. Po tom istraživanju, brat crnogorskog predsjednika Aco Đukanović posjeduje imovinu vrijednu 167 miliona dolara, a sam Milo Đukanović raspolaže imetkom vrijednim 14,7 miliona dolara, dok je njihova sestra Ana stekla imovinu čija je vrijednost tri i po miliona dolara. Za potrebe tog istraživanja, procjenjivana je lična imovina i imovina firmi te porodice upisana u javne registre u Crnoj Gori.
Poznati britanski list „Independent” je još krajem 2010.godine uvrstio Mila Đukanovića, koji je tada bio premijer, na listu najbogatijih političara, gdje je zauzeo 20. mjesto. Njegovo bogatstvo tada je procijenjeno na deset miliona funti. „Independent” je u propratnom tekstu naveo da je Đukanović „misteriozno bogat” i da odbacuje optužbe da je bio umiješan u šverc cigareta.
Đukanovića je svojevremeno italijansko tužilaštvo označilo kao vođu udružene kriminalne organizacije formirane radi međunarodnog šverca cigareta, ali ga je zaštitio državnički imunitet, tako da je njegovo ime arhivirano. To nije jedina afera u kojoj je pominjan, a spisak je prilično dugačak. Đukanovića i njegove sumnjive poslove pominjao je i bivši američki ambasador u Crnoj Gori Roderik Mur u depešama Vašingtonu koje objelodanio sajt „Vikiliks”.

Mur je pisao da u Crnoj Gori, kao i u drugim tranzicionim društvima u regionu, prekomjerne slabosti uključuju široko favorizovanje bliskih prijatelja i nepotizam, slabu kontrolu nad konfliktom interesa, pravnu nekažnjivost za lica povezana sa vladajućim partijama i neuspjeh sudskog sistema da efikasno i konzistentno kažnjava korumpirane zvaničnike.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com