Nikšičanka sedam godina čeka transplataciju BUBREGA! - Volim Podgoricu

Nikšičanka sedam godina čeka transplataciju BUBREGA!

Rosa se nalazi na listi čekanja, ali ne očekuje previše, jer je u Crnoj Gori dosad urađena samo jedna kadaverična transpalntacija.

Na nacionalnoj listi za transpaltaciju bubrega nalazi se četrdesetak osoba, a jedna od njih je i mlada Nikšićanka Rosa Knežević, kojoj je za operaciju u Bjelorusiji potrebno 60.000 eura.

Najljepši period mladosti 27-godišnja Rosa provodi pored aparata koji joj produžavaju život i nadu u izlječenje, dok čeka transplantaciju. Svakog drugog dana dijaliza po četiri sata i tako već skoro sedam godina.

“Ponedjeljak, srijeda i petak su zagarantovani da sam na dijalizi. Poslije toga se osjećam loše i ležim čitavog dana, jer nemam snage za bilo šta drugo”, kaže za portal RTCG ova mlada Nikšićanka.

Rosa se nalazi na listi čekanja, ali ne očekuje previše, jer je u Crnoj Gori dosad urađena samo jedna kadaverična transpalntacija.

“Odmah bi se išlo na pripremu za transpaltaciju, poslije koje je određen jedan period čekanja, ali to je mnogo manje nego ovdje. Oko 28.000 eura novca je skupljeno uz pomoć Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, koji su pisali dopise svim većim firmama, ali samo je jedna donirala novac, ostali se nijesu ni udostojili da odgovore. A od opština su nam izašle u susret Šavnik, Plužine i Žabljak, najsiromašnije opštine”, priča Rosa.

I pored teške bolesti ova djevojka s optimizmom korača kroz svaki novi dan, iako joj se život nakon rutinske kontrole u bolnici prije sedam godina praktično preko noći okrenuo.

“Bukvalno dan za danom ne možete da planirate nešto bitnije, nešto više, kao sva vaša generacija, kao svi drugi ljudi. Ne tražim previše, samo da dobijem šansu za neki normalan život, normalno da radim, stvaram porodicu, da živim normalno, ništa drugo”, ispričala je Rosa.

Mlada Nikšićanka se zahvaljuje svima koji su joj pomagali u minulom periodu, ali pomoć joj je i dalje prijeko potrebna da skupi preostali novac za transplantaciju.

Za sve koji žele da pomognu, žiro račun je otvoren kod Prve banke, na broj 535-0100100587887-08.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com