Danas je Duhovski ponedeljak, veliko crveno slovo: Evo šta danas nikako ne valja raditi - Volim Podgoricu

Danas je Duhovski ponedeljak, veliko crveno slovo: Evo šta danas nikako ne valja raditi

Pravoslavna crkva i njeni vjernici obeležavaju Duhovski ponedeljak.

Juče je bio jedan od najvećih praznika u Pravoslavnoj crkvi, Sveta trojica ili Duhovi, koji se obilježava 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana.

Duhovi predstavljaju i “rođendan” Hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole. Po značaju to je treći praznik, posle Uskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slavi tri dana.

Praznovanje se nastavlja cijele sedmice, ne posti se i to je takozvana trapava nedelja. Tako je danas Duhovski ponedeljak, a sutra se obilježava Duhovski utorak.

Prema narodnim vjerovanjima, tokom tri dana Duhova se ne prave slavlja, kao što su svadbe, krštenja i tome slično.

U pojedinim dijelovima se veruje da u vodi vladaju neke zle sile, pa da se tokom ova tri dana nikako ne treba kupati u rijekama.

Tri dana je crveno slovo, tako da se ni danas, ni sutra, tako da nikako ne treba obavljati teže fizičke poslove, kao ni šivenje i slične “ženske” poslove.

Na drugi dan Duhova nipošto ništa u kući ne sme da se obavlja od težih poslova, niti sa iglom, jer se ovakvo ponašanje smatra nepoštovanjem apostola i svetaca i ne obraćanjem pažnje na njihove riječi Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Na drugi dan Duhova nipošto ništa u kući ne sme da se obavlja od težih poslova, niti sa iglom, jer se ovakvo ponašanje smatra nepoštovanjem apostola i svetaca i ne obraćanjem pažnje na njihove riječi.

Duhovski ponedeljak je prvi dan posle Duhova i u mnogim evropskim i ostalim zemljama se praznuje kao neradan dan: u Austriji, Barbadosu, Belgiji, Grčkoj, Gibraltaru, Danskoj, Islandu, Kipru, Luksemburgu, Mađarskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Rumuniji, Francuskoj, Holandiji i Švajcarskoj.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com