Bez nameta države, dizel bi koštao ovoliko - Volim Podgoricu

Bez nameta države, dizel bi koštao ovoliko

Država bi morala da zaštiti građane i privredu i da se odrekne dijela prihoda od goriva, smatraju u opoziciji i sindikatu. Iz Unije slobodnih sindikata su najavili da će tražiti da se preispita uredba o formiranju maloprodajnih cijena i ukazali da bi odricanjem dijela prihoda od goriva, cijena u maloprodaji bila jeftinija.
Cijene goriva su u utorak povećane za tri do sedam centi i polako se primiču rekordnom nivou cijena iz 2012. godine. Veliki udio, odnosno uticaj na cijene goriva, pored dešavanja na međunarodnim tržištima, imaju i akcize, takse i naknade koje se plaćaju državi, a koje čine više od polovine cijene goriva.
Iz Ministarstva ekonomije su nam kazali da od maloprodajne cijene BMB-a 98 država uzima 55,6 odsto, odnosno 80 centi. Od 1,41 euro, koliko košta BMB 95, državi ide 0,79 eura, dok od 1,3 eura dizela, državi ide 51,2 odsto ili 66 centi. Dakle, bez nameta države, BMB 98 bi koštao 64 centa po litru, BMB 95 – 61 cent, a eurodizel 64 centa.
Predsjednik Radničke partije Janko Vučinić je kazao da svaka ozbiljna država misli na svoje građane i njihov standard i takva država bi zaštitila građane. Ovakvo divljanje cijena goriva će uzrokovati poskupljenje ostalih roba i usluga.

– Naša država je privatna i zarobljena i koristi svaki način da od građana uzme i da na taj način puni budžet – rekao je Vučinić.
Potpredsjednik GP URA Miloš Konatar smatra da bi država trebalo da smanji PDV, jer smanjenje akciza na gorivo ne bi mogla da nadomjesti.
– Javne finansije su u tako lošem stanju da svako smanjenje prihoda budžeta, koje nije praćeno strukturnim reformama, vodilo bi ka nestabilnosti javnih finansija. Treba ići postupno, odnosno prvo smanjiti PDV. Primjer Hrvatske pokazuje da je smanjenje PDV-a dovelo do veće naplate poreza i prihoda od poreza. Dakle, tek ako povećamo druge prihode, možemo smanjivati akcize na gorivo – rekao je Konatar.

Pojasnio je da potražnja za gorivom nije elastična, odnosno da ako se smanji cijena, ne povećava se tražnja i obrnuto.
– Za razliku od PDV-a. Ako se smanji stopa PDV-a, mogu se povećati investicije ili se dio novca koji se davao za PDV usmjeriti za proizvodnju ili neku drugu namjenu – rekao je Konatar.
Premijer Duško Marković je juče u Skupštini kazao da će Vlada na današnjoj sjednici razmotriti pitanje cijene goriva, te da je Vlada spremna da reaguje.

(Dan)

8 komentara

  1. Howdy! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com