MEĐUNARODNI DAN DJETETA - Volim Podgoricu

MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Danas se obilježava Međunarodni dan djeteta, tim povodom oglasili su se iz NVO Banka hrane.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno.

Međunarodni dan djeteta je ustanovljen u znak sjećanja na 1. jun 1925. godine, kada su se istovremeno na dva kraja svijeta desili veoma važni događaji. Toga dana je u Ženevi održana Svjetska konferencija za dobrobit djece, a istovremeno je kineski glavni konzul u San Francisku okupio kinesku siročad kako bi proslavili festival zmajeva-brodova.

Uobičajeno je da se na ovaj dan govori o pravima djece  i njihovoj dobrobiti, kao i da se organizuju dešavanja namijenjena djeci.
Međunarodni dan djeteta Crna Gora dočekuje sa više od 15.000 djece  koje žive u siromaštvu ( Prva studija o siromaštvu djece rađena 2011 . UNICEF ), novijih podataka nemamo na žalost.
Imajuci u vidu povećanje  cijena, eskalaciju sive ekonomije i povećanje  stope nezaposlenosti, realno je ocekivati da se broj djece koja žive u siromaštvu dodatno povećao.
Banka hrane u svakodnevnim aktivnostima uočava da su posebno ugrozena djeca u porodicama sa jednim roditeljem, višečlane porodice kao i porodice koje imaju članove da invaliditetom.
Materijalno  obezbjeđenje porodice  ne može da pokrije 50 odsto  elementarnih potreba i ne omogućava roditeljima da djecu izvuku iz siromaštva.
Osim korisnika socijalne pomoći pravo na dječiji dodatak treba da pripada djeci  (osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta )  roditelja koji ne ostvaruju prihod ni po kom osnovu, a nalaze se na evidenciji  nezaposlenih prema  usvojenim izmjenama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.
Zašto se  još uvijek čeka na primjenu odredbi ovog  zakona izlasanog  krajem septembra 2016. god?
Uvećanjem dječijeg dodatka (prije godinu dana)  za djecu korisnike MOP-a za 20 odsto  (pa sada iznosi  23 eura), a mogu da ga koriste maksimalno troje djece u porodici  nije se mnogo popravio  materijalni položaj djece.
Visinu dječijeg dodatka trebala bi prilagoditi stvarnim mjesečnim potrebama djece u Crnoj Gori.
Dječiji  dodatak je slika socijalnog statusa djece i porodice u Crnoj Gori.
Siromaštvo, glad, nasilje među djecom , smanjenje dječije smrtnosti, dostupnost zdravstvene zaštite svoj djeci , pomoć materinstvu i podrška porodici samo su neka od gorućih pitanja društva, koje bi državni organi  Crne Gore potpisnice Konvencije UN o pravima djeteta , morali da riješe.
Crna Gora  skoro pa da uopšte nema otvorenih debata, rasprava i priče u društvu na temu siromaštva uopšte, uključujući i dječje siromaštvo.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com