NJEMAČKA VAPI ZA RADNICIMA: Ovih 7 zanimanja dobijaju posao sa super platom - Volim Podgoricu

NJEMAČKA VAPI ZA RADNICIMA: Ovih 7 zanimanja dobijaju posao sa super platom

Nemačke kompanije vape za radnicima, ali ovog mjeseca je velika potražnja za pomoćnim radnim osobljem. Barometar zapošljavanja porastao je na 104,1 poena u maju nakon što je bio 103,3 u aprilu, izveštava IFO institut. Očekuje se da broj zaposlenih u Njemačkoj u narednim mjesecima značajno poraste.

Najveći pokretač rasta je sektor usluga, naročito u oblasti oglašavanja, hotelijerstvu i uslugama keteringa. Nakon nedavnog pada, barometar u trgovini i građevinarstvu je ponovo porastao. Nedostatak radne snage je naročito izražen u građevinarstvu.

Samo su u prerađivačkoj industriji očekivana zapošljavanja oslabila sa 13,5 poena u aprilu na 11 u maju. Konkretno, u uslužnom sektoru je u odnosu na april porastao za skoro 4 poena na 19,2, u trgovini sa 4,8 na 5,4, u građevinskoj sa 10,1 na 12.

Inače, broj nepopunjenih radnih mjesta u Njemačkoj dostigao je rekordnu vrijednost od gotovo 1,2 miliona u poslednjem kvartalu prošle godine.

Kako je u martu ove godine objavio Institut za istraživanje tržišta rada (IAB) u Nirnbergu, najveća potražnja je još od tada za radnicima u prerađivačkom i građevinskom sektoru.

Nemačkim građevinskim preduzećima nedostaje oko 100.000 radnika različitih profila, ali manjka i elektrotehničara, mehatroničara, medicinskih tehničara, programera, inženjera svih profila, kao i klasičnih zanatlija poput limara, vodoinstalatera.

Ukoliko nemate posao, a imate kvalifikacije za gorepomenuta zanimanja, možete početi da se pakujete.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com