STRUČNO JE KLJUČNO: Stručne škole su “siguran posao”, upis porastao za 20% - Volim Podgoricu

STRUČNO JE KLJUČNO: Stručne škole su “siguran posao”, upis porastao za 20%

Nakon prve godine kampanje Ministarstva prosvjete “Stručno je ključno” upis u srednje stručne skole je porastao za čak 20 procenata. Srednje stručne skole, i praktična nastava u crnogorskim kompanijama, uglavnom,  znače i siguran posao nakon mature. Pri tome, ne ograničavaju mogućnost učenicima da se i dalje obrazuju.

Ovo se moglo čuti na danasnjem okruglom stolu u Uniji poslodavaca, na kojem su, osim ministra prosvjete Damira Šehovića i njegovih saadnika, svoja pozitivna iskustva iznijeli i poslodavci.

-Dualni sistem obrazovanja jedini je efikasni način povezivanja obrazovanja i privrede, a prioritet je stvaranje mogućnost za sticanje teorijskih i praktičnih znana koja bi obezbijedila konkurentnost na tržištu rada, ocijenio je  Šehović.

On je, na okruglom stolu pod nazivom Stručne škole i dualno obrazovanje kao pokretač privrednog razvoja, kazao da je glavni problem tržišta rada strukturna neusklađenost ponude i tražnje.

Šehović je naveo da od 51 hiljade nezaposlenih, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, polovina ima treći, četvrti i peti stepen stručne spreme, kao i da postoji i 31 hiljada oglašenih slobodnih radnih mjesta.

-To potvrđuje da se ponuda i tražnja ne poklapaju, jer postoji veliki broj nezaposlenih, ali i slobodnih radnih mjesta koja nezaposleni nijesu u prilici da na kvalitetan način pokriju“, rekao je Šehović na okruglom stolu, koji su organozovali Unija poslodavaca i Ministarstvo prosvjete.

On je dodao da Crna Gora spada u red država sa visokim obimom zapošljavanja stranaca. Prošle godine je, prema njegovim riječima, izdata 21 hiljada dozvola za rad stranaca, a zaposleno je 13,5 hiljada crnogorskih građana.

-To ukazuje da je zaposleno više stranih, nego domaćih radnika, naveo je Šehović.

 

On je podsjetio da je anketa ZZZ, sprovedena prošle godine, pokazala da su poslodavci kao glavne probleme domaće radne snage naveli nedostatak praktičnih znanja i vještine, što znači da nije spremna da odgovori izazovima, potrebama i očekivanjima poslodavaca.

Šehovć smatra da u Crnoj Gori fali preduzetnička kultura i hrabrost da se počne sopstveni biznis.

-Treba mijenjati svijest kod ljudi i na kvalitetan način usklađivati obrazovanje i tržište rada, a da bi se u tome uspjelo moramo biti povezani sa privredom, biznisom, poslodavcima i njihovim udruženjima, poručio je Šehović.

On je dodao da je dualni sistem obrazovanja, kao jedini efikasan način povezivanja privrede i obrazovanja, prioritet države, jer se na takav način rješava decenijski strukturni probem, a koristi od njega imaju i učenici i poslodavci.

-Učenik stiče teorijska i praktična znanja i vještine, razvija preduzetnički duh i ostvaruje pravo na novčanu naknadu, koja je za učenike prvog razreda 50 eura, drugog 75 eura i trećeg 101 eura, objasnio je Šehović.

On je naveo da učenik ima pravo i da koristi stipendiju od 70 eura za deficitarne kvalifikacije, koje Ministrastvo prosvjete dodjeljuje u saradnji sa Privrednom komorom (PKCG).

-Prioritet je da stvorimo mogućnost da djeca stiču teorijska i praktična znanja koja će im pomoći da budu konkurentni na tržištu rada i nađu posao, kazao je Šehović.

On je dodao da poslodavci kroz dualno obrazovanje obrazuju kvalifikovane radnike prema sopstvenim potrebama i imaju priliku da tokom školavanja ostvaruju korist od učenika, jer oni obavljajući praktičnu nastavu doprinose i uspješnom poslovanju.

Šehović je saopštio da su je u sistem dualnog obrazovanja uključn 101 renomirani poslodavac i 17 škola, a da je dodijeljeno 119 stipendija za deficitarne kvalifikacije. On očekuje da će se u sat sistem naredne školske godine uključiti 500 djece, ali i veći broj škola i poslodavaca.

-Dualno obrazovanje predstavlja mehanizam za otklanjanje značajnih problema tržišta rada, a srednje stručne škole ne treba da imaju pežorativan karakter, jer nijesu samo predodređene za lošije, već za najbolje učenike, koji svoj interes vide u obrazovanju na takav način, rekao je Šehović.

On smatra da bi se, ukoliko trećinu strane radne snage zamijeni domaća, stvorila mogućnost za otvaranje pet hiljada novih radnih mjesta u Crnoj Gori.

Predsjednica UPCG, Svetlana Vuksanović, podsjetila je da je ta asocijacija 2013. godine kao jednu od ključnih prepreka za biznis prepoznala neusklađenost potreba poslodavaca i obrazovnog sistema, zbog čega su definisane određene preporuke.

-Potrebno je jačati ulogu poslodavaca u kreiranju obrazovne politike, programa, radu škola i promociji deficitarnih zanimanja, osigurati kvalitet praktične nastave i profesionalne prakse jasnim derfinisanjem obaveza učenika i poslodavaca, te obukom mentora u preduzećima, rekla je Vuksanović.

Ona smatra da je potrebno podstaći poslodavce da više sarađuju sa školama u obavljanju praktične nastave, kroz uvođenje poreskih olakšica i ustanovljavanje fondova za stipendiranje, posebno za deficitarna zanimanja.

-Jedino kroz pravovremeno uključivanje poslodavaca u obrazovanje učenika srednjih stručnih škola razvijamo kadar sa vještinama koje su poslodavcima potrebne za njihov biznis, smatra Vuksanović.

Potpredsjednik UPCG i izvršni direktor Elko tima, Slobodan Mikavica, saopštio je da su učenici koji su učestvovali u programu dualnog obrazovanja pokazali posvećenost i bolje i brže savladavanje znanja.

Dualno brazovanje pravi način da poslodavci dođu do radnika
Foto gov.me

Dualno brazovanje pravi način da poslodavci dođu do radnika

Kako je dodao da se dualnim obazovanjem dobija kadar koji može da se prepozna i na jednostavan način implementira i u evropske tokove.

-To će postaviti zadatak privrednicima da te radnike kojima se otvaraju nove perspektive, sačuva za sebe, kazao je Mikavica.

Direktor Centra za stručno osposobljavanje, Duško Rajković, naveo je da ishode koje učenik treba da dostigne nakon obrazovanja, diktiraju poslodavci.

-Uspjeh ne može da izostane, jer se više ne ugledamo samo na region, već na savremene i bogate evropske države, rekao je Rajković.

On je podsjetio da u dualnom sistemu učenici rade kako bi naučili i stekli potrebno znanje da bi po završetku mogli da rade za platu, i najavio da će od septembra učenicima biti ponuđeno pet novih obrazovnih programa.

Direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete, Veljko Tomić, kazao je da učenici u dualnom sistemu razvijaju preduzetnički duh koji, kako smatra, nije na zavidnom nivou.

-Moramo biti svjesni da nema uspjeha ako zajedno ne učestvujemo u obrazovanju naših učenika, zaključio je Tomić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com