NOVI ZAKON O RADU: Evo posle koliko GODINA se dobija posao za stalno! - Volim Podgoricu

NOVI ZAKON O RADU: Evo posle koliko GODINA se dobija posao za stalno!

Novim Zakonom o radu, koji je u pripremi, poslodavac će biti u obavezi da nakon tri godine rada na određeno sa zaposlenim potpise ugovor o stalnom zaposlenju, bez obzira da li je bio zaposlen kod tog poslodavca ili preko agencije, kažu sindikalci.

 

U Crnoj Gori 30 odsto zaposlenih ima ugovore na određeno vrijeme što je duplo više u odnosu na evropski prosjek.

Od 178 hiljada zaposlenih njih 54 hiljade ima ugovore na određeno – podaci su MOR-a na osnovu Ankete o radnoj snazi u Crnoj Gori .

To je duplo više od evropskog prosjeka, kažu u SSCG.

Iz Unije slobodnih sindikata kazu da su alarmantni podaci iz posljednjih nekoliko godina o broju tzv prekarnih ugovora, koji zaposlenima ne omogućavaju sindikalno udruživanje kao i druga prava iz radnog odnosa.

Sindikalci kazu da ce novim Zakonom o radu biti spriječene zloupotrebe, i da će poslodavac biti obavezan da u roku od tri godine potpisu ugovor na neodređeno.

“Jedan zaposleni ne može biti duže angažovan preko tri godine bilo preko agencije ili poslodavaca”, pijašnjava Duško Zarubica, iz SSSCG.
U Uniji slobodnih sindikata kažu da nema dostojanstvenog rada dok u Crnoj Gori ne bude 90 odsto stabilnih ugovora na neodređeno vrijeme.

U SSS ističu da takvi ugovori motivišu radnike da daju veći doprinos kompaniji.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com