Šveđani će kod notara obavezno OVJERAVATI DOZVOLE ZA SEKS, a da li to čeka i Crnu Goru? - Volim Podgoricu

Šveđani će kod notara obavezno OVJERAVATI DOZVOLE ZA SEKS, a da li to čeka i Crnu Goru?

Novi zakon je na snazi od 1. jula u Švedskoj, a uskoro bi trebalo da počne da se primjenjuje u cijeloj Evropskoj uniji. Kako su Slovenija i Hrvatska već u EU, a Crna Gora, Srbija i druge ex Yu države grabe ka EU i uvode zakone u toku evrointegracija, stručnjaci ipak ne vjeruju da je primjena zakona moguća u bliskoj budućnosti na ovim prostorima

Švedska je usvojila zakon koji podrazumijeva da će ljudi morati da dobiju pismeni pristanak na seks od druge osobe, i to ovjeren kod notara, ili će se u suprotnom takav odnos smatrati silovanjem!

Stručnjaci, urolog i seksolog Aleksandar Milošević i advokat Vesna Golubović, gostovali su na TV Prva i objasnili šta bi bio kamen spoticanja do zvanične dozvole za intimni čin na našem podneblju.

– Vi imate neobrazovane i neobaviještene ljude, koji o mnogo čemu nisu obaviješteni – objasnila je Golubović, a prisutni u studiju upitali su se kako će nepismeni dati svoju saglasnost, kako predviđa ovaj zakon, a Milošević je bio saglasan da bi “srpskom pastiru” bilo teško približiti ovakvo rješenje

– To je za Srbe nemoguće. Seksualnost postaje javna stvar. Postoje razlike između nacionalnih zakonodavstava, a realizovanje zavisii od mentaliteta naroda. Svaka zabrana po pitanju intimnosti je samo kontraproduktivna. Izazvalo bi mnogo komplikacija. Mi smo daleko od Švedske, ne vjerujem da će biti uvedeno u Srbiju, napravilo bi totalnu konfuziju – smatra urolog i seksolog Aleksandar Milošević i navodi primjer svog pacijenta, Srbina koji živi u Njemačkoj, ima mladu ženu udatu za njega, imaju predbračni ugovor, prema kom on nema seksualne obaveze prema njoj. Ona ne može da ga tuži sjutra za to što ne ispunjava svoju bračnu dužnost.

NOTARI BI POLUDJELI U TREĆOJ SMJENI

Glavni problem je, smatraju stručnjaci narušavanje privatnosti vođenjem evidencije o intimnom činu i regulisanje izdavanja dozvole.

Postavilo se pitanje, da li bi notari trebalo da budu dostupni 24 sata u slučaju “hitne potrebe”.

– Ja mogu da ga razumijem iz aspekta koji opravdava takvo jedno rješenje u smislu potrebe zaštite seksualnih sloboda i potrebe lakšeg dokazivanja krivičnog djela silovanje, jer u praksi veliki je problem. Ono što ne razumijem je da se ljudski odnosi sve više formalizuju do mjere besmisla.Seksualni odnosi spadaju u domen duboko instimne sfere čovjeka i privatnosti. Ukoliko dođemo u poziciju da narušavamo sponatanost jednog prirodnog čina, prije svega tako što ćemo o njemu pregovarati, pa ćemo otići kod notara – istakla je Milošević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com