Za sada obezbijeđeno 16.000 eura za odlazak Nine Bošković na “Oksford” - Volim Podgoricu

Za sada obezbijeđeno 16.000 eura za odlazak Nine Bošković na “Oksford”

Kompanija “Vezuv” podržaće master studije iz kliničke embriologije Podgoričanke Nine Boškovićna najprestižnijoj svjetskoj ustanovi visokog obrazovanja, britanskom “Oksfordu”, prenose  ,,Vijesti”.

“Vezuv” će za najbolju studentkinju sa odsjeka Biologija na Prirodno-matematičkom fakultetu opredijeliti 10.000 eura za troškove školarine, te 500 eura mjesečno za troškove boravka u narednoj godini.

“Solidarnost i društvena odgovornost mora biti ključna odrednica crnogorskih kompanija i nama je čast i privilegija što smo u mogućnosti da ovoj sjajnoj djevojci možemo pomoći da nastavi svoje školovanje i prezentuje Crnu Goru kao jedan od dvadeset studenata svijeta koja je primljena na ove master studije”, kazali su iz “Vezuva”, uz nadu da će će njihov gest inspirisati i druge.

Bošković je početkom godine obaviještena da je među 13 kandidata iz cijelog svijeta koji su na “Oksford” primljeni na master studije iz kliničke embriologije, ali ona do prije dva dana nije bila sigurna da li će uopšte moći da studira, jer njena porodica nije mogla da plati školarinu od oko 43.000 eura.

Iako su specijalisti za embriologiju veoma rijetki u Crnoj Gori, njen pokušaj da obezbijedi finansijsku podršku države naišao je na zid ćutanja. Poruke i mailovi nadležnim institucijama ostajali su bez odgovora do prije tri dana. Prve ohrabrujuće informacije stigle su pred istek roka u kojem mora odgovoriti britanskoj ustanovi, nakon pitanja “Vijesti” Vladi, koja je obećala da će razmotriti njen zahtjev i da to do sada nije učinila zbog izborne zabrane raspolaganja novcem iz budžetske rezerve. Ona odluku o nastavku studija “Oksfordu” mora da saopšti najkasnije do 20. juna.

“Moj plan je bio da tamo naučim i ‘ukradem’ znanje od najboljih, a onda se vratim i pokušam da naučeno primijenim u Crnoj Gori”, kazala je ona ranije “Vijestima”.

Slične Objave

Preporučujemo
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com