USKORO: I u KCCG uskoro majke i bebe od prvog trenutka zajedno - Volim Podgoricu

USKORO: I u KCCG uskoro majke i bebe od prvog trenutka zajedno

UNICEF već godinama šalje poruke da sva crnogorska porodilišta moraju biti po mjeri beba.

“Na ovaj način, razvija se zdrav emotivni odnos između majke i bebe i svakom djetetu se obezbjeđuje najbolji mogući početak života”, rekla je Jelena Perović iz UNICEF-a.

Ipak, za to nisu imali sluha u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori – Kliničkom centru, navodno zbog nedostatka prostora. Sada su se, tvrdi direktorica KCCG Zorica Kovačević, stvari promijenile.

“Crna Gora će konačno dočekati da majka i beba na Klinici za ginekologiju imaju mogućnost da budu zajedno od prvog momenta. Potrebno nam je nekih dva mjeseca da baby friendly bude gotov”, rekla je Kovačević.

Direktorica KCCG objašnjava da su početak radova na rekonstrukciji Klinike za ginekologiju odgodili zato što su odlučili da paralelno rade i dodatne sobe na odeljenju za intenzivnu i polu intenzivnu njegu na četvrtom spratu. Dodaje da su novac za sve to obezbijedili zahvaljujući donacijama.

“Ova investicija sa terasom na četvrtom spratu je građevinski 400.000 eura, a oprema je 500.000 eura. Mi se spremamo tokom naredne nedjelje da raspišemo tender, očekujemo za nekih mjesec dana da ćemo izabrati izvođača radova i uporedo ćemo krenuti u završetak i jednog i drugog posla”, rekla je Kovačević.

Na pitanje TV Vijesti da li je slučaj zamjene beba u Kliničkom centru ubrzao realizaciju ovog projekta, Kovačević odgovara odrično, navodeći da su već početkom godine obezbijedili novac za to.

Iz UNICEF-a objašnjavaju da se, uvođenjem baby friendly programa, mogućnost ponavljanja ovakvog slučaja svodi na minimum.

“Jedna od dobrih stvari ove inicijative jeste da je nemoguće da dođe do zamjene beba, jer su one stalno u istoj prostoriji sa majkom od porođaja”.

S druge strane, Kovačević tvrdi da do zamjene beba ne bi došlo da je ispoštovan Protokol i poziva nadležne organe da utvrde da li je to urađeno namjerno. Poslije ovog slučaja u Kliničkom centru dodatno su pooštrili mjere, te sada otpust potpisuje i još jedan ljekar, kao i doktor pedijatar koji je u boksu i dežurni doktor na klinici, uz prisustvo sestre koja otpušta bebu i majku.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com